Община Пловдив взе имота от 4999 кв.м на Пазарджишко шосе от Министерството на вътрешните работи. До месец теренът ще бъде прехвърлен в дълготрайните материални активи на общинското предприятие „Зооветеринарен комплекс”, който се грижи за безстопанствените животни под тепетата.

Ангажиментът на градските власти е да изградят ограда между приюта и звеното, в което се отглеждат полицейските кучета.  Директорът на ОП-то Георги Божев заяви, че след като оградата бъде направена, ще се търси финансиране за разширяването на кучкарника.  По думите му каквито и мерки да се предприемат, те ще са най-рано през 2020-а, тъй като в тази бюджета година няма възможност за финансиране.

Колко ще бъде разширен кучкарника ще бъде ясно, след като се направи проекта за новоприсъединения терен. По предварителни разчети след разширението приюта може да приеме до 250 кучета, като в момента се отглеждат около 90 , в това число и 40-те питбула от Арената на смъртта. На практика обаче по-голямата част от клетките се заемат от питбулите, тъй като се отглеждат самостоятелно,  проблемът е, че те проявяват изключителна агресивност към другите животни.

Освен финансиране, от „Зооветеринарен комплекс” ще изчакат и промените в нормативната уредба, която скоро ще бъде приета. Тя касае овладяването на популацията на  безстопанствените кучета и е качена на сайта на Министерството на здравеопазването. След приемането й, общините също трябва да съобразят  нормативната си база с  новите промени.

При всички положения обаче тя няма да вмени задължения за прибиране на животните в приюти. В момента по улиците на града има около 500 кучета. Те обаче не могат да бъдат прибрани в приюта, тъй като такъв е законът. В кучкарника се отглеждат само животните, заловени в училища, детски градини и гробищни паркове, както и прекалено едри или дребни животни. Всички останали се връщат на местата, от които са хванати, след като бъдат кастрирани и обезпаразитени.

Относно новите промени в закона, които налагат още повече рестрикции на стопаните на домашни кучета, Божев обясни, че на редица места в Европа мерките са още по-крути. Той даде пример, че има страни, в които кучетата задължително се кастрират, ако не са в развъдник .

Той обясни, че проблемите с безстопанствените кучета идват от недобросъвестни хора, които изоставят животните си. Новите животни, които всяка година идват в Пловдив са от близките села, които са изхвърлени и търся храна в града.

Досега в Пловдив не е имало случай на човек, разкъсан от бездомни кучета, както и такъв с евтанизирано куче. Крайната мярка се прилага, когато едно куче се докаже, че е изключително агресивно.