Пикът на смъртни случаи от Covid-19 у нас е преминал, или поне това сочат данните на Института за здравни показатели и оценка (IHME) към Университета на Вашингтон. Той е направен за целите на необходимост на медицински ресурс заради епидемията, което съответно съвпада с най-много засегнати с тежки симптоми на болестта.

Припомняме, че в началото моделът предвиждаше пикът в България да е на 24-и април, като се допускаха под 10 смъртни случая на ден между 19 и 30 април.  Към момента данните показват дори по-оптимистичен сценарий. До 28-и април се очаква страната ни да дава между 1 и три жертви, а след това - да няма смъртни случаи. Окончателният брой на починали от вируса не трябва да надвишава 60, според математическия модел. В най-добрия случай към средата на август те трябва да са 45, а в най-лошия - 60. По официална информация в момента жертвите на коронавируса в страната са 50.

Според анализа най-тежките дни за България по отношение на смъртност са били 28-и март и 3-и април. Тогава в страната е имало 4 смъртни случая. 

Не по-различни са и официалните данни на СЗО за смъртността в страната. Както става ясно от тях, първоначалната прогноза за по 10 починали на ден в дните след Великден не се сбъдна. 

 

Докато прогнозите на Университета на Вашингтон за ситуацията в България са повече от оптимистични, Националният оперативен щаб няколко пъти предупреди, че очаква бум на заболели след големите религиозни празници. 

Пациентите с коронавирус у нас вече са над 1 188, като през последните два дни се регистрират рекордни случаи на новозаболели. Данните от вчера и днес сочат съответно 66 и 90 нови случая. Смъртните случаи за днес са 4, а за вчера -1. Прогнозите на американския институт сочеха по една жертва за идните няколко дни.

Пред журналисти ген. Мутафчийски неколкократно заяви, че масовото излизане извън столицата покрай Великден и разходките на Цветница ще ни се "отблагодарят".

Вчера той отчете и възможност за разпространение на заразата по време на Рамазан Байрям. Големият мюсюлмански празник започва днес и ще продължи три дни. 

Рекорд – 66 нови случая на коронавирус у нас! Четири положителни проби в Пловдив50 са жертвите на COVID-19 в България