Теорията на игрите се използва в дейността по изчисляване на параметрите на коронавируса. Тя се използва частично при изчисляването на поведението на групи от хора. Това обясни пред "Хоризонт" математикът от БАН проф. Николай Витанов, който е част от екипа, изготвящ математическите модели за развитието на пандемията от Covid-19 у нас.

„В България играта е малко по-сложна, защото има една група хора, които казват – вирус няма. При нас теорията на игрите е малко по-сложна“, отбеляза Витанов в предаването "12+4". 

Ако разгледаме четири сценария според теорията на игрите, при първия се предполага, че изведнъж всички ще започнат да спазват мерките, както те се спазваха през март и април.

„Никой не вярва на това, но съществува този сценарий и трябва да се сметне за пълнота. Резултатът там беше 11 500 заразени обща бройка в края на август, 13 500 в края на септември. Както виждате, това нещо си изгърмя, както се очакваше. Съвсем в началото на август, съвсем в рамките на теорията на игрите, която казва, че тия милион и половина, които не спазват мерките, нямат никакъв мотив да ги спазват.“

Следващият сценарий е т.нар. докторски сценарий, защото докторите от Щаба много го обичат, посочи проф. Витанов. Този сценарий залага на около 14 хиляди в края на август и 20 хиляди в края на септември. 

„Той още не е изгърмял, но ще видим и неговото изгърмяване. Защо? Защото той предполага, че около 300 хиляди от тези, които не спазват в момента мерките, ще започнат да ги спазват и поради тая причина броят на новите случаи ще се поограничи. Обаче теорията на игрите казва, че тия, дето не спазват мерките, за да си променят поведението, трябва да стане нещо. Това няма да стане. Ето защо аз смятам, че този сценарий също няма да се осъществи.“

Най-вероятният сценарий според проф. Николай Витанов е за най-малко 16 хиляди случая в края на август и най-малко 25 хиляди в края на септември. Този сценарий според теорията на игрите се базира на предположението, че спазващите мерките ще продължат да ги спазват и обратното – онези, които не ги спазват, ще продължат да го правят. „Това е най-вероятният сценарий съгласно теорията на игрите“, изтъкна той.

В последния, четвърти сценарий, здравната система рухва. Той е много малко вероятен. Това, което ние виждаме, е, че този сценарий не се е включил. Цифрите, числата са далеч, далеч от този сценарий, увери математикът.

Присъственото начало на учебната година няма да даде резултат в сметките до края на септември, защото ефектът ще се прояви по-късно, през октомври, уточни още Витанов.

„Все още ситуацията е поносима, поради факта, че пандемията у нас беше хваната навреме. Винаги съм казвал, че трябва да държим гущерчето малко. Още не е станало годзила, но си расте. Бяхме отличници, в момента положението е поносимо, но ако продължава така, няма да бъде добре наесен“, смята Николай Витанов.