Испания остава най-тежко засегнатата страна в Европа след Италия. Това принуди властите да въведат нови мерки за справяне със ситуацията. С положителна проба за COVID-19 е и съпругата на испанския премиер.

50-милионна Испания осъмна с нови мерки срещу разпространението на коронавирус. Правителството на Педро Санчес забрани свободното придвижване на хора, ако това не е крайно необходимо.

Затворени са кафенета, ресторанти, търговски обекти. С полицейски ленти са оградени фитнесите на открито и детските площдки. Работят само хранителните магазини и аптеките.

Хора на плажа, пълни алеи с туристи и работещи магазини и нощни барове. Така изглеждаше Испания преди ден.

От днес вратите на всички обекти са затворени. 

“От този момент трябва да затворим за 15 дни. Ние задължително затваряме. Само хипермаркетите работят.”, споделя пред Glas.bg  Мохамед, който е собственик на заведение в Марбея.

Тина е турист от Норвегия. Забраната за свободно движение я завари ден преди да отлети за родината си, където ще трябва да остане под карантина 14 дни.

“Това е необходимо, ние всички трябва да правим всичко, което правителството ни каже, за да спрем този коронавирус. Аз ще спазвам правилата, когато се върна в Норвегия”, споделя Тина Воген. 

В Испания се намира една от най-големите български общности зад граница. Нашенците също са принудени да останат вкъщи.

“Въпреки че най-големият брой заразени е в Северна Испания и в района на столицата Мадрид, мерките на правителството важат за цялата страна.”, казва българката Кристина.

Тя разказа, че е извела кучето си от дома и е била върната от полицията. 

"Казаха ми, че имам една минута да се върна и че от утре започват да глобяват с по 500 евро за първо нарушение. Глобите можели да стигнат до 600 хиляди евро", споделя още българката, която живее на едно от най-посещаваните пристанища Пуерто Банус.

На този етап Испания няма намерение да затваря летищата, но ситуацията е динамична и се мени с часове.