Млада пловдивчанка засне рядко природно явление - двойна дъга в град Батак. Пейзажът е заснет от Стефани Вранчева, която имаше възможността да наблюдава феноменът от Мемориала "Априлци и Антонивановци" в бунтовния град.

Тя е посетила паметника, тъй като това е едно от любимите й места, което се намира на възвишение, издигащо се северно над гр. Батак, а от него се открива панорамна гледка към района и града. Съвсем случайно, пред нея се открила и невероятната гледка, която не само пълни очите, но и остава в сърцето. 

Двойната дъга е природен феномен, свързван с различни вярвания и тълкувания през вековете. Учените обаче имат своето обяснение и то е, че по-ярко винаги се забелязва първичната дъга, при която светлината преминава през едно вътрешно отражение. При нея червеният цвят се намира най-отвън. Вторичната дъга е по-бледа и се появява, когато дъгата се отрази втори път в дъждовните капки. При нея редът на цветовете е обратен – най-отвън е виолетовият, а най-отвътре – червеният. Между двете дъги небето обикновено е много тъмно. Тази област се нарича „Полоса на Александър“ – в чест на философа Александър Афродизийски, който nръв път описва явлението.

Амбициозната пловдивчанка, споделя пред Trafficnews, че е решила да избяга от жегите в Пловдив и прекарва повече от прекрасна лятна ваканция в планинското градче, където вечер дори става студено. 

Освен, че я бива в правенето на снимки, през изминалата година Стефани, нейна приятелка от Пловдив, момче от Пазарджик и още едно, родом от Батак, запретнаха ръкави и почистиха Мемориала "Априлци и Антонивановци".

За няколко часа момчетата и момичетата, които били на гости на своите баби и дядовци в планинското градче, напълниха десетки чували с хартии, пластмасови бутилки и найлони и превърнаха парка около паметника в доста по-чисто и приятно място.

Млади пловдивчани почистиха Мемориала “Априлци и Антонивановци“ в град Батак СНИМКИСръчните деца решили да оползотворят един от последните дни на лятната ваканция с добро дело