Не знаем как и кога ще се приберем. Провела съм десетки разговори и с турагенцията, с която пътуваме, и с МВнР, и с посолството ни в Рабат. Обсъдихме няколко варианта за прибирането ни, но засега нищо не е ясно. Това заяви пред TrafficNews.bg екскурзоводът Ангелина Титерякова, която от няколко дни е блокирана заедно с групата си в мароканския град Маракеш. 

На 11-и март Титерякова пристигнала в страната, заедно с 29 туристи. Полетът им към България трябвало да бъде в сряда, 18-и март. Вчера обаче бе обявено, че Мароко затваря всичките си граници, като превантивна мярка срещу разпространението на коронавируса. Към момента 38 наши сънародници са в кралството, а съдбата им остава неясна. По-голямата част от тях са в групата, водена от Ангелина, а някои от останалите също успели да осъществят контакт с нея. Първоначално паника нямало, но днес част от хората започнали да споделят притесненията си. Те се опасяват, че ако проблемът не се реши до ден или два, групата може да остане блокирана в чудата страна за неизвестен период от време.

"Тук имаше само 3 или 4 случая, когато тръгнахме. Никой не очакваше да се вземат подобни драстични мерки. На практика, шансът ни да се заразим в Мароко е в пъти по-малък, отколкото в България", споделя Ангелина.  "Веднага след като разбраха, че полетът ни е анулиран, от туристическата компания купиха нови билети. Трябваше да сменим полета в Истанбул. Няколко часа след това всички полети бяха преустановени. Чух, че в момента има само входящи, за да приберат мароканците, които са в чужбина, но от четвъртък и те ще бъдат спрени", разказа тя. 

Мерките, които са въведени в страна от днес, са по-леки от тези в България. Заведенията за хранене все още работят, но са затворени всички училища, културни институции, музеи. Днес следобед било обявено, че джамиите също затварят за посещения. 

"В аптеките вече няма маски и ръкавици, но по супермаркетите все още има изобилие от тоалетна хартия", шегува се Ангелина. 

Засега паника в града няма, а животът протича спокойно, казва екскурзоводката. Въпреки това, хората се притесняват от присъствието на чужденци.

"Когато кацнахме, тук-таме някой местен ни сочеше и казваше иронично: Корона! Корона! В началото не беше нищо особено. Рядко се виждаха и хора с маски. Днес обаче туристите ми разказаха, че супермаркетът за секунди се опразнил, след като влезнали да си купят вода. Местните ги сочели и странели от тях. Притеснили се, че може и да проявят агресия. Иначе не личи местните да се притесняват особено, продължават да се блъскат един в друг на пазара, който все още работи", споделя тя. 

Ако се наложи групата да остане в страната, туроператорът вече е заявил готовност да ги настани в друг хотел.

"Компанията се грижи за туристите си и нямам съмнение, че ще ни помогне. Проблемът обаче е дали ще се намери хотел. Не защото са заети, а защото могат и да спрат да приемат нови резервации", опасява се Титерякова. Според нея е твърде вероятно в следващите дни местата за хранене също да бъдат затворени. До сряда групата и разполага с всичко необходимо. След това туристите трябва да освободят хотела. В него имало и туристи от други европейски държави, които обаче успели да се приберат преди дни. От правителствата осигурили транспорт.

Ангелина изтъква, че кризата с коронавируса е нанесла огромни щети по туризма във всички държави, включително Мароко и България. 

"Маракеш изглежда пуст без туристи. При нас също нещата са много зле. За много от колегите ми екскурзоводи в България това е единствена работа и източник на доходи. Всички групи, които трябваше да водим в разгара на сезона обаче, отмениха заявките си, и то за три месеца напред", споделя тя. В някои от случаите туровете били преустановени до октомври, което на практика означава нулев сезон. Много от гидовете пътуват с наши групи в чужбина, за да припечелят като водачи извън страната. Постепенно обаче този вид организирани пътувания също се преустановява. 

По-рано днес от пресцентъра на Министерството на външните работи съобщиха пред медията ни, че все още се обмислят варианти за прибиране на сънародниците ни. От там апелираха българските граждани в Мароко да се обадят на тел. 0801004747 за получаване на информация, съдействие и спешна медицинска помощ във връзка с разпространението на новия коронавирус. Информацията на посочения телефон се предоставя приоритетно на френски и арабски език, с ограничена възможност и на английски език.

При необходимост от съдействие и повече информация българските граждани могат да се свържат и с Посолството на Република България в Рабат на следните телефони:

Посолство Рабат

Тел.: +212 537 76 54 77; +212 537 76 40 82

Факс: +212 537 76 32 01

Дежурен телефон за спешни случаи и в извънработно време: +212 661 230 656