Около десетина живеещи в района на бул. „Свобода“ излязоха на спонтанен протест, за да изразят недоволството си от ремонтните дейности, случващи се в зоната.

От няколко седмици се извършва ремонт на булеварда и прилежащите тротоарни площи. Никой от живеещите там обаче не знае какво е предвидено върху изядено парче от голямата паркова зелена площ.

Те многократно са отправяли запитвания към градската администрация и дори са били на среща в строителния отдел в Община Пловдив, за да им бъде представен проекта за зоната. Всичко което получили обаче са чертежи на компютър без никакви официални документи.

От проекта се виждало, че се предвижда паркинг, който понастоящем вече е изграден, както и тротоар, който влиза едва 1,6 метра навътре в зелената площ. Междувременно никой не дал не дал конкретна информация на хората от квартала, защо е разкопано цели 5 метра.

По неофициални канали те разбрали, че там се прокарва велоалея, която обаче не присъства в нито един проект, а изграждането ѝ не е минало през ЕСУТ /Експертния съвет по устройство на територията/.

Хората пожелаха администрацията да спре да се крие и да излезе със становище какви действия се провеждат в момента в зоната, какво се предвижда в „изядените“ зелени площи и защо се извършват незаконни строителства.

Предложението на групата пловдивчани е велоалея да се прокара от другата страна на булеварда, който е с достатъчна широчина, а настилката там е компрометирана.

По този начин те считат, че веднъж ще се реконструира и облагороди отсрещната прилежаща към пътя зона, а едновременно с това няма да бъдат нарушавани зелени площи.

Ако техните призиви не бъдат чути, те заплашиха с гражданско неподчинение и блокиране на булеварди.