Вероятно до дни столичното летище ще се сдобие с паметна плоча на Сергей Антонов.

Идеята за монумент, посветен на обвинения, а след това оправдан за покушението срещу папа Йоан Павел II служител на БГА "Балкан", е на Инициативен комитет "Памет за Сергей Антонов", в който влизат бившите министри Виктор Вълков и Любен Гоцев, депутатът Вежди Рашидов и двукратният олимпийски шампион по борба Боян Радев. Съвносител на предложението е лидерът на градските социалисти Калоян Паргов.

Докладната с идеята бе внесена за гласуване днис и бе приета от Комисията по образование и култура към Столичната община. Двама общински съветници от Реформаторския блок се въздържаха. 

"Както е известно, Сергей Антонов е арестуван на 25 ноември 1982 г. в Рим и е обвинен, че по поръчение на българската държава и чрез турския гражданин Мехмед Али Агджа на 13 май 1982 г. е организирал атентата срещу папа Йоан Павел II. В продължилия близо 4 години "процес на века" роденият на 11 юли 1948-а в София Сергей Антонов е централна фигура. Осъден несправедливо в скалъпен съдебен процес, той лежи в италианския затвор "Ребибия" 1223 дни. Там българинът е подложен на огромен натиск да признае престъпление, което не е извършил. На 28 март 1986 г. италианският съд оправдава Сергей Антонов "поради липса на достатъчно доказателства", изтъкват от БСП-София.

"Лично аз съм доволен, че в годината, в която Папа ще дойде в България, а именно Папа Франциск, в тази година ние символично ще отбележим и този изключително тъжен епизод от историята на Студената война, в който България беше замесена в едно чудовищно деяние.", заяви зам.-кметът по култура в Столична Община доц. Тодор Чобанов.

Мястото за поставянето на плочата е на "заминаващи" на Терминал 1. То е свързано с плофесионалния път на Сергей Антонов.