Приключилият в край на май ремонт на столичната улица „Граф Игнатиев” продължава да предизвика дискусии в социалните мрежи. Светослав Вълканов от групата „Без партии и политици” е постнал в профила си във Фейсбук публикация на студента в Националната художествена академия Красимир Иванов от прясно ремонтираната главна улица в италианското градче Ланчиано на Адриатическото крайбрежие. 

На снимката се вижда уникална ефектна настилка. „Пъзел, в който всяко едно парче е изрязано поотделно и номерирано. Проектът е на студиото RicciSpaini и департаментът по архитектура в университета La Sapienza в Рим. Ремонтът е продължил 8 месеца и е струвал 1.300.000 €. Всякакви сравнения с ремонтите по софийските централни улици са неуместни!
„Казвам ти дъще, сещай се снахо””, пише Иванов. 

За сравнение ремонтът на улица „Граф Игнатиев“ в София се проточи повече от година и погълна общо 20,1 млн. лева без ДДС, като заради гафове в изпълнението бяха наложени глоби на фирмата изпълнител, на проектанта и надзорната компания, общо за 567 хиляди лева.

Бяха ремонтирани общо 40 хил. кв. м. настилки и зелени площи, като средната цена за един квадрат излезе 340 лева.

След приключването на ремонта пък се оказа, че поставените ограничители край трамвайните линии, кръстени „перки на акула”, са опасни. След няколко кървави инциденти с минувачи, се наложи спешно да бъдат заменени с цилиндрични колчета от стария модел.

Заради перипетиите около обнавяването на емблематичната улица тя беше прекръстена от зевзеците в социалните мрежи от "Графа" на "Гафа".

В коментарите под снимката от Ланчиано Анастасия Желязкова лаконично констатира: "Здраво направено- ремонт след 100 години, а не като нашите след 1-2 месеца".