717 безстопанствени кучета от приютите на "Екоравновесие" в София са осиновени и имат нов дом. Статистиката е от началото на 2019 г. до края на октомври. През септември 64 четириноги са спасени от нови стопани. В същия месец са заловени 282 кучета, като от тях 193 са кастрирани и 143 са върнати по местата на залавянето им, научи TrafficNews.

Общият брой на животните, които са получили шанс за нов живот през 2018 г., е 600. 2260 кучета пък са кастрирани. В Общинската ветеринарна клиника "Връбница" за лечение са постъпили 286 кучета. По кампанията за кастрация на дворни кучета са кастрирани 374 кучета.

Прибраните трупове на всякакъв вид животни от територията на Столична община през септември 2019 г. са 229. В приютите и ветеринарната клиника умрелите кучета са общо 39, като от тях 7 са евтаназирани, 1 е прибрано по сигнал за отравяне и 3 от починалите кучета са настанени по сигнали за катастрофи.

Съгласно сключено споразумение за сътрудничество между Столична община и германската неправителствена организация "Щройнерхилфе Булгариен" от 31 юли 2019 г. за осиновяване на кучета от общинските приюти в 43 кучета са осиновени в Германия.

Кампанията "Осиновявай, не купувай" се провежда от 2017 г., а организатори са Столична община и "Екоравновесие". Тя цели да насърчи намирането на постоянни домове на бездомните кучета, настанени в общинските приюти в столицата. В рамките на инициативата се организират редица събития, на които бездомничетата са извеждани на различни обществени места, най-често паркове и градинки. Всеки, който желае, може да ги разходи, да си поиграе с тях и да ги осинови. 

Доброволците от приюта в Горни Богров организират разходки, които се провеждат всяка неделя. Близо 1500 кучета чакат своите стопани и нямат търпение да излязат от клетките си, за да получат внимание и любов. Животните там са навършили 1 година. Малките кученца са настанени в приюта в квартал "Слатина".

"Насърчаваме хората да осиновят, а не да купуват кучета от магазин или да развъждат техните, докато приютите ни са пълни с чакащи дом прекрасни четирикраки любимци", категорични са природозащитниците.

 

 Снимки: Екоравновесие

"Осиновявай, не купувай": Кучета от Богров чакат новите си стопани в парка "Заимов"Летен следобед с музика, изненади, кучета и много настроение чака столичани в събота

"Да усмихнем Лили!". Кучетата от приюта в Богров чакат осиновителиСъбитието в Борисовата градина е в събота от 14:00 до 18:00 ч.