Осем сгради в София, които са паметници на културата, са в толкова окаяно състояние, че са опасни дори и за минувачите. Списъкът е изготвен от отдел "Архитектура и градоустройство" към Столична община и е качен на техния сайт. 

Сред тях е къщата на поета Пейо Яворов на улица "Раковски", която е предложена на търг заради натрупани задължения от частния й собственик. 

Както TrafficNews вече съобщи, Столична община ще се включи в търга за дома на родния поет. 

"Столичен общински съвет прие подробния устройствен план на района, с което тази къща и терена са определени само и единствено за това. Поради тази причина падна и интереса на големи инвеститори към дома на Яворов. Очакваме, че на търга няма да има голямо наддаване над цената, която е обявена", заяви председателят на комисията по култура Малина Едрева.

Друго опасно здание  е голямата фабрична сграда  в комплекса "Захарна фабрика". На собствениците й вече са наложени 3 санкции - 1 глоба в размер на 50 000 лева, която е платена, и две глоби по 100 000 лева, които не са платени.

Сред сградите в риск е и къщата на архитект Георги Фингов, която се намира на столичната улица "Шипка". Наказателното постановление е от 2016 г.,а наложената санкция е 100 000 лева.

Другите рискови сгради се намират на бул. "Стефан Стамболов " № 33, бул. "Стефан Стамболов " № 38Б, бул. "Стефан Стамболов " № 47, бул. „Македония“ № 42, бул. "Христо Ботев" №72.

По-рано стана ясно, че главният архитект на София Здравко Здравков е назначил проверки на сградите - паметници на културата във всички райони на града.

"Започнати са редица производства, които са свързани със заздравяване и укрепване на сградите. Ангажиментът за това е на собствениците. В повечето случаи, когато етажната собственост се представлява от едно лице, е лесно, но когато няма домоуправител, е трудно. Следващата стъпка е приключване на административното производство със заповеди за изпълнение. При налагане на законова ипотека обаче общината трябва да е наясно към кого да отправи иска и да си търси парите, защото става дума за разходване на публични средства", обясни арх. Здравков.

Причина за проверките станаха зачестилите случаи на падащи мазилки, които застрашават гражданите. Пълната информация за състоянието на паметниците на културата ще бъде публикувана на сайта на "Архитектура и градоустройство".

Потвърдено: Столична община се включва в търга за къщата на ЯворовНадпреварата за сградата паметник на културата ще стартира на 26 август

Каква е историята на къщата на архитект Георги Фингов? СНИМКИСградата е сред първите представители на сецесиона у нас