500-метрови опашки се извиха от сутринта по КПП-тата на Пловдив, видя репортер на TrafficNews. По четири екипа на полицията вардят входно-изходните артерии на града, въоръжени с маски, ръкавици и дори предпазни облекла. Стриктно се следят личните карти на всеки един водач и пътник, както и причината за влизането или излизането към и от Пловдив.

От сутринта, редакцията на медията ми бе залята от сигнали, свързана с новата рестрикция, както и недоволни коментари за ограничаване на правото за свободно пътуване. Бяха ни отправени и различни въпроси, някои от които безумни от тъпа дали може да се ходи на пикник или да се посети лозето с цел пръскане на същото. Някои питания бяха и основателни: „Защо КПП-тата са много преди табелите за града” и „Как се процедира със свалените от автобусите пътници”.

Наш репортер посети едни от най натоварените входно-изходни артерии на Пловдив. Пропусквателният пункт на Голямоконарско шосе е позициониран непосредствено след отбивката за КАТ. Колите се подреждаха една след друга още кръстовището с улица „Делянка”, но колите, макар и бавно, се движеха. Много от пътуващите обаче бяха връщани обратно. Наш репортер успя да разговаря с един от тях, който заяви, че просто е искал да се разходи.

С подобни аргументи, а и с „отиваме на пикник”; „ще слизаме на реката с кучето”, „ще карам мотор в гората”, мнозина бяха връщани от КПП-то на Пазарджишко шосе. То е разположено преди табелата за Пловдив, точно до Зооветеринарния комплекс. Отиващи към „Джъмбо” също бяха спирани и връщани. Наш репортер научи, че 50% от колите, подреждащите се на въпросната локация са били връщани, поради липса на основателна причина за пътуване.

Предимно по работа и рядко за разходка пък пътуваха хората към Асеновград. Патрулите на полицията са разположени от южната страна на надлеза, също преди табелите на Пловдив. До напрежение не се е стигало до момента, макар колоните с коли да са близо километър.

„КПП-тата са разположени на места, където може да се извършва маневра обратен завой. За да не се стигне до задръстване или да не може кола да се обърне посоката си за движение, от МВР са съобразили най-подходящите за това места. Действително, след пропуските има обекти, но трябва да се спазват разпоредбите, спуснати от националния кризисен щаб”, съобщиха от ОД МВР  за TrafficNews. Що се касае за превозът с междуградски автобуси, то и при тях ще се следят пътниците, дали притежават декларации от работодател или от медицинско заведение.

„Ще се отварят вратите и хората ще се проверяват. Такива без причина за пътуването ще бъде свалян и няма да бъде допуснат до града. Разбира се още веднъж напомняме, че ще се подхожда индивидуално към всеки. Ще съдействаме и на тези хора, които трябва да се върнат, никого няма да оставим на улицата. И все пак, това са кризисни мерки и всеки трябва да ги спазва”, допълват от пловдивската полиция.

В същото време целият наличен състав на МВР под тепетата е мобилизиран. В кварталите, по големите булеварди и улици, преминават патрули с униформени. Както TrafficNews съобщи, сериозна концентрация на служители на МВР има в четирите ромски махали. Около големите магазини също има униформени.

Междувременно пловдивчани продължават да заливат Фейсбук пространството с въпроси какво е позволено и какво не. Появиха се въпроси от хора, които имат села край града, както и възрастни родители живеещи там.  

В опит да бъдем максимално полезни на всички възрастови групи ще разясним забранените и разрешените неща, които може да видите с следващия линк:

Новите противоепидимични мерки: Какво е ЗАБРАНЕНО и какво е РАЗРЕШЕНО?Голяма част от хората все още не са наясно с въведените нови ограничения