Столична община ще дава актуална информация в реално време относно състоянието на въздуха в София на своята страницата във Facebook, както и на официалния си сайт. Така столичани ще могат да имат пряк достъп до данните. От "Московска" 33 ще дават и ежемесечен отчет за миенето на улиците в града. Това са част от мерките, които бяха разпоредени днес от Софийския градски съд (СГС) по делото срещу Столична община, заведено преди две години от "Група за чист въздух". Сред основните обвинения са, че с начина си на управление градската управа има вина за високите нива на замърсяване с фини прахови частици и не предприема адекватни мерки за справянето с проблема. 

До 2 месеца от "Московска" 33 трябва да изготвят план за засаждането на дърветата през 2020 г. 

През юли СГС задължи Общината да мие улиците по два пъти в месеца между май и септември, и по веднъж месечно в останалата част на годината. От екипа на Йорданка Фандъкова трябваше да предоставят данни за нивата на фини прахови частици на сайта си, на определените табла и на спирките на градския транспорт и метрото. Делото бе заведено от гражданското обединение "Група за чист въздух", които заведоха колективен иск през май 2017 г. Според днешното заседание обаче тези мерки не са били изпълнявани.

Според новите разпореждания на съда общината ще трябва да мие и кварталните улици. Графикът за процедурите по почистването трябва да се публикува на сайта на СО. Съдъд изиска и публикуването на справка за извършени проверки на забраната за влизане на камиони и строителни машини в центъра на града, ако не отговарят на стандартите за изгорели газове.

Следващото заседание по делото, което продължава вече трета година, е насрочено за 17 февруари 2020 г.

Снимка: Забелязано в София