Най-големият поклоннически път на Балканския полуостров "Рилският Чудотворец" тръгва от София. Той се провежда всяка година от 1 до 6 август, като поклонниците вървят пеша до Рилския манастир.

Всяка година близо 280 души от различни възрасти се включват в похода, който се организира от общинското предприятие „Туризъм”, заедно с Богословския факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски" и Софийската митрополия.

"Тази година имаме юбилеен поход, навършват се 10 години от провеждането на поклонническия път. През 2018 г. имах удоволствието да бъда сред организаторите. Това е наистина нещо велико", заяви Иван Шишиев пред TrafficNews

Не само българи, но и чужденци от различни страни, взимат участие в "Рилският Чудотворец". Сред редовните участници са  италианци, има немци, ирландци, англичани. Всяка година броят им се увеличава. Има българи от чужбина, които специално си взимат отпуск, за да могат да се присъединят, разказва още Шишиев, който е завършил Софийската духовна семинария, както и Богословския факултет.

Най-младият участник през 2018 г. е бил едва на 6 месеца. "Хората започнаха да го наричат Малкия Камино, което за мен е голямо признание", споделя Шишиев.

По пътя се преминава през три планини - Витоша, Верила и Рила.

Стартът на пътя на вярата е в 09:00 ч. на 1 август в столичния храм "Св. Софѝя" със света литургия. Планира се процесията да пристигне в Рилската обител на празника Преображение Господне.

Водачи на процесията са доц. д-р Павел Павлов и Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия.

Снимки: Иван Шишиев