Над 2 милиона автомобила ще бъдат засегнати от промените в изчисляването на данъка върху тях, показват изчисления на Българската стопанска камара. Това стана ясно след заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество, на което беше приет пакета с изменения в данъчните закони за догодина. От съвета стана ясно, че се променя начинът за облагане на автомобилите. Местният данък ще зависи от екостандарта им и годината на производство.

Така от догодина данъците за автомобилите над 15 години се вдигат с около 30%. От тази промяна ще бъдат засегнати около 2 500 000 автомобила у нас, пише news.bg. От следващата година с промените в Закона за местните данъци и такси се предвижда да отпадне данъчната отстъпка за автомобилите с катализатор.

"Категорично не сме съгласни с отпадането на облекчението за катализаторите", заяви на брифинг Ваня Григорова от КТ "Подкрепа", според която може да се провери дали собственикът на колата е поставил катализатор и това дори може и трябва да се случва с ежедневния контрол на техническите прегледи.

От КНСБ настояха за преразпределяне на данъчната тежест върху автомобилите чрез екотаксата.

Шефът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов настоява да отпадне подоходния данък върху минималната работна заплата и да се въведе диференцирана ставка на ДДС. Синдикалистът настоява по-старият автомобил, който е по-вреден, да се облага с данъци и да не отпада облекчаването на автомобили с катализаторни устройства. Браншовите организации обаче настояват в промяна на Закона за ДДС, с който да отпадне данъчният кредит за служебните леки автомобили.

Ето на каква база ще се образуват от догодина данъците за леките автомобили:

Ето ги новите данъци на автомобилите, огромно поскъпване при старите колиЩе има поевтиняване при по-екологичните коли