Заразените с птичи грип патици вече са умъртвени. Това стана ясно от думите на министъра на земеделието Десислава Танева, която днес откри агробизнес форума в Международния панаир в Пловдив. 

"Огнището в Раковски е унищожено. Към момента няма данни да има друго огнище. В най-кратки срокове в цялата 10-километррова зона ще бъдат взети проби от всички регистрирани животновъдни обекти като превенция за наличие на това заболяване. Те ще бъдат проверени и за изпълнение на мерките за биосигурност. Всеки трябва да знае, че животни се отглеждат със съответните нива на биосигурност и който няма такива, не може да съществува като животновъден обект, ако не ги отстрани, защото това носи риск за всички", посочи Танева. 

Обезщетение ще бъде изплатено в 30-дневен срок, посочи министъра. 

Танев коментира и друго сериозно притеснение на обществото и бизнеса, а именно засушаването. 

"Все още няма обследвания, с които можем да кажем, че ще има някакви загуби заради засушаването. Все още сме в период, в който е много трудно да се даде такава прогноза. Безспорно всеки иска да има повече влага, надяваме се да има компенсация в идните дни", посочи Танева. По време на срещата стана дума и за Гаранционен фонд за градушките и противоградова система за защита в България.

"По гаранционен фонд за всички природни явления, като суша работят в Унгария, но техния фонд е задължителен и от 10 години работи, доста са напред. Сега започваме с градушките, имаме изградена система, за сушата все още нямаме такава опция", посочи Танева. 

Припомняме, че БАБХ оповести за първото огнище на Инфлуенца по птиците в България за 2020 само преди два дни на 17 февруари. Вирусът бе регистриран в животновъден обект за отглеждане на патици в Раковски, обл. Пловдив. Във фермата се отглеждат 5 830 патици-мюлари от четири възрастови групи, като всички те са били евтанизирани заради заболяването. 

Издадена е заповед на изпълнителния директор на БАБХ проф. д-р Паскал Желязков за обявяване и мерки за контрол на огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците.

Определени са 3-километрова предпазна зона (гр. Раковски) и 10-километрова наблюдавана зона около животновъдния обект (общ. Брезово - с. Отец Кирилово, с. Драганово, с. Борец, с. Пъдарско, общ. Раковски – с. Момино село, с. Стряма, с. Шишманци, с. Болярино общ. Калояново – с. Главатар, общ. Марица – с.Ясно поле, с. Манолско Конаре, с. Трилистник).

В 3-км зона са разположени 25 ферми с птици  (136 669 патици-мюлари ), а в 10-км зона - 24 ферми с птици  (167 349 патици-мюлари и 127 550 кокошки). В и от зоните търговията и придвижването на домашни, диви и други птици, яйца за разплод, птиче месо, продукти от птиче месо и яйца за човешка консумация се извършва под официален контрол; забранява се организиране и провеждане на панаири, пазари и изложби за птици; забранява се разселване на птици за подновяване на дивечовия запас.