Лекарската общност не закъсня с коментарите по повод странните предложения на Доналд Тръмп за лечение на коронавирус. По време на тазсутрешния брифинг той апелира медиците да обмислят прилагането на инфекции с дезинфектант или пък облъчване с UV лъчи като средство да лечение на болни.

"Идеята да се инжектират каквито и да е дезинфекциращи средства в тялото, е безотговорна и опасна", коментира пред NBC News пулмологът д-р Вин Групта.

"Това на практика е често употрабяван метод за самоубийство", пише в свой пост в Туитър д-р Кашив Махмуд.

"Не приемайте медицински съвети от Тръмп!", апелира Джон Балмс, който е пулмолог в болница "Зукърбърг" в Сан Франциско. Той допълва, че дори вдишването на белина и други почистващи средства може да доведе до сериозни последици за здравето. 

Пред Bloomberg News той заяви: Вдишването на натриев хипохлорид може да е фатално за белите ви дробове. Дихателните пътища не могат да понесат дори обикновен дезинфектант. Дори нисък концентрат на белина или алкохол не е безопасен. Това е абсолютно нелепа идея. 

В предишни свои изказвания Тръмп неведнъж е говорил и за хидрохлорина като възможно средство за лечение. Напоследък обаче лекарството против малария не е акцент в изявленията му. 

Проучване сред пациентите от болница за ветерани в Щатите е показало, че смъртността при тези, които са лекувани с хидрохлорин е дори по-голяма от тези, при които са били приложени стандартните методи.

Политикът Джо Байдън също реагира срещу предложенията на президента: UV лъчи? Инжекции с дезинфектант? Ето една идея, г-н президент: Правете повече тестове! И осигурете предпазни облекла за тези, които разбират от медицина.  

По-рано тази седмица американските центрове за контрол и превенция на заразата предупредиха населението да подхожда изключително внимателно при работа с препарати и дезинфектанти. Според данните, от началото на март месец насам, броят на хората, които търсят медицинска помощ заради отравяне с препарати, е скочил рязко. 

Агенцията за храни и лекарства също отправи предупреждание, твърдейки, че на пазара се появяват фалшиви "чудодейни" лекарства, съдържащи белина, които уж лекуват всичко - от аутизъм до СПИН. В агенцията вече са постъпили сигнали за хора с повръщане, тежка диария и животозастрашаващо ниско кръвно налягане, причинени от обезводняване в следствие на консумацията на тези препарати. 

Тръмп си навлече гнева на медиците, предложи инжекции с дезинфектант срещу Covid-19Не можем ли да вкараме UV лъчи в тялото на пациентите, попита американският президент