Американският президент предложи "иновативни" методи за борба с коронавируса. Според Доналд Тръмп слънчевите лъчи и инжекции с дезинфектант и белина могат да помогнат в лечението на болни пациенти. Изказванията му по време на сутрешния брифинг предизвикаха вълна от недоволство сред лекарската общност.

"Може и да е възможно, може и да не е. Повтарям, аз не съм доктор", заяви Тръмп. След това той отправи няколко саркастични коментара по отношение на използването на хидрохларохин, чиято полза за лечението на болни все още не е доказана, предава CNN.
 
Президентът извика на трибуната Уилям Брайън от Министерството на науката и технологиите, който представи данните от проучване за ефекта на светлината и топлината върху разпространението на вируса. Установено е, че слънчевите лъчи редуцират живота на вируса от 18 часа до няколко минути. Брайън наблегна и на значението на личната хигиена за борбата с вируса. 
 
"Ами ако атакуваме тялото с огромно количество ултравиолетова или друга светлина ... ако предположим, че можем да вкараме тази светлина в човешкото тяло, което всъщност вие правите, през кожата или по друг начин?", внезапно попита Тръмп, вероятно визирайки лъчетерапията. 
 
"Дезинфектантът убива вируса за минута ... само минута! Не може ли да направим някакъв вид инжекция?", обърна се той към д-р Дебора Брикс, която известно време се чудеше как да отговори на въпроса.
 
"Не можем да използваме подобни методи за лечение. Хубаво е да се знае, че топлината помага, когато сме болни. Но никога не съм виждала подобно средство за лечение на вирус", коментира тя.