Лампичките на коледното дърво в Пловдив ще грейнат тази вечер. Те ще бъдат запалени от кмета на града Иван Тотев в 17.30 часа.

След запалването на лампичките, които са 4000 на брой, на сцената ще се изявят Детска вокална формация „Омайниче“ с ръководител Таня Орманова,  гайдари от Гайдарски състав „Родопчани“ към Народно читалище „Гого Мавров – 1930“ Пловдив, с ръководител Веселин Козарев и Фолклорен танцов ансамбъл „Седенчица“ с ръководител Рени Вълчева и хореограф Нели Карабахчиева.

Елхата в центъра на града е висока 13 метра. Изработена е от единствения на Балканите производител на елхи, който се намира в Раковски. Тежи около 1 тон, а заедно с украсата – тон и половина. 

Преди празниците фолийната елха се изважда от 40-те кашона, в които се съхранява. Всяко едно от  4-те хиляди клончета първо много внимателно се изважда от кашона, игличките се разперват, разклоненията се „бухват“. После клончетата се подават по „жива верига“ до върха. Елхата се издига на пръстени, като всеки пръстен е висок над 70 см. 

Успоредно с монтажа върви и украсяването. Декорацията е от хармонично разположени малки, средни и големи звезди, съчетани с червени и сребърни топки. Около елхата ще има жилков гирлянд, който вечер и през нощта ще свети в студена светлина. Студена светлина ще има и в долната част на елхата, на около метър от основата й. Останалата част от елхата ще свети вечер и през нощта в топъл нюанс. За върха се предвижда мигаща блиц светлина. 

Единадесет души от фабриката в Раковски са ангажирани с издигането и украсяването на елхата. Монтажът започна във вторник и ще приключи вчера следобяд.