Нова измама дебне новоприети студенти в столицата, които спешно си търсят квартира. Мошеници предлагат хубави жилища на изгодна цена, но след като приберат предварително договорения наем изключват телефоните и изчезват. В такъв капан е попаднала Таня Дичева, който разказва историята си във Фейсбук.  

Тя платила за квартира в Студентски град още през юли на мъж, представил се за Тони, с когото е разбрали да подпишат договор направо при получаването на ключовете.

Таня дошла в столицата на посечения адрес броени дни преди началото на учебната година, но се оказало, че е жертва на измама.

"Този човек с името Тони (дори не съм сигурна дали е истинско) взе парите ни, остави ни да пътуваме 500 км и ни остави на улицата. Платихме си за квартира под наем. Разбрахме се да пристигнем в София с багажа ни пред сградата като той каза, че ще ни посрещне с ключа", пише ужиленото момиче.

Тя разказва още, че е чакала с часове пред сградата, но въпросният Тони така и не се появил. В самата сграда пък никой нито го познавал, нито бил чувал за отдавани жилища. Оказало се, че има и други пострадали, които предплатили квартира на същия мъж, научи TrafficNews. 

Друга често срещана измама е от страна на брокери, които качват снимки с впечатляващи имоти под наем на ниски цени, които не са реални, алармират читатели на TrafficNews. Битката за наематели често е оправдание на брокерите за подобни действия. 

Често те искат просто да регистрират телефонния номер, за да може желаещият да си намери нов дом да им стане клиент. След това започват непрекъснато да звънят и да предлагат огледи на апартаменти. 

Няма метод, по който можете да разкриете дали една подобна обява за квартира е фалшива, но често подобни обяви завършват с "огледи само за частни лица или крайни клиенти". Няма посочен точен адрес на агенцията или е цитирана само улица с номер, обясняват от брокерски фирми.