Втората пенсия може да се вземе еднократно, разсрочено или да е пожизнена. Последният вариант обаче е възможен само ако парите в индивидуалната партида позволяват месечният размер да не бъде по-малък от 20% от минималната пенсия за стаж и възраст.

 Накуп пък ще може да се изтегли само прекалено ниска натрупана сума по партидата.

 Разсроченото плащане е по избор на пенсионера за 5, 10 или 15 години.

 За това се съгласиха държавата и пенсионните фондове, припомни социалният министър Бисер Петков на кръгла маса на министерството, на която днес ще бъдат обсъдени подробностите за изплащане на средствата от допълнителното пенсионно осигуряване.

Социалният министър ще представи предложения за законодателни текстове, свързани с изплащането на сумите от частните пенсионни дружества. Те ще бъдат публикувани за обществено обсъждане. Предвдени са и варианти за наследяването на втората пенсия. 

По темата  на кръгла маса са поканени представители на частните фондове, парламентарните комисии по бюджет и финанси и социална политика, както и на бизнеса и синдикатите. 

 

Първите които ще получават втора пенсия, са жените, родени след 1 декември 1959 г. Очаква се това да се случи през есента 2021 г., когато те ще навършат и изискваната възраст за пенсия при трета категория труда. Първите дами с частна пенсия събрали във фондовете около 4075 лв.

За мъжете втората пенсия ще започне да се плаща през 2024 г. заради по-високата изисквана възраст за пенсия.

 Очаквайте подробности