Хонконг пожъна успех в овладяването на две вълни от пандемията с коронавирус, давайки добър пример на държави, които търсят начини да отпуснат ограничителните мерки. Още в началото на февруари властите започнаха да облекчават рестрикциите, но впоследствие територията бе връхлетяна от втора вълна. Статистиката обаче е далеч от черните рекорди в много държави - 1 041 случая и четирима починали от началото на пандемията. През последните две седмици няма регистриран нов случай на Covid-19.

От 20-ти април насам в Хонконг са регистрирани само 15 случая на заразата, при хора, завърнали се от чужбина. Към момента излекуваните са 900, а по данни на СЗО само един от 137 останали пациенти е в критично състояние. 

Според официалната информация, вирусът е преминал границата между Китай и Хонконг на 24-ти януари. Към тази дата той вече е бил разпространен в няколко други държави. 
 
В началото на февруари започва и масовата истерия - тълпи от хора се блъскат по щандовете за тоалетна хартия, маски, плодове и зеленчуци, докато не опразнватсупермартетите. Броят на случаите обаче остава нисък - към началото на март броят на положителните проби е едва 150, обобщава CNN.
 
След като вирусът започва да се разпространява и в Западна Европа, студентите и жителите на Хонгконг масово се прибират по родните си мест, пренасяйки и вируса. Така, в края на март случаите вече са 700. 
 
Само седмица, след като регистрира първия си случай, бившата британска колония затваря границите си и въвежда строги мерки за социална дистанция. Тримесечната работа от вкъщи и затварянето на бизнеса обаче дават своето отражение, както върху икономиката, така и върху психическото здраве и финансовите възможности на гражданите.
 
Властите предприемат крути мерки срещу разпространението и на втората вълна, внесена от чужбина - строга карантина на всички, които кацат от чужбина, независимо откъде са, трансфери от летищата при стриктни охранителни мерки, тестове на пристигащите, тотална забрана за влизане в административния район на чужденци. На поставените под карантина се дават гривни, които непрестанно проследяват тяхната локация. 
 
 
Ограниченията включват забрана на продажбата на алкохол в баровете, затваряне на спортните обекти и съоръжения. Много от ресторантите и кафенетата остават затворени, а тези, на които се разрешава да работят, трябва да увеличат дистанцията между масите и да осигурят защитни бариери между тях. 
 
Много от мерките изглеждат драстични. Властите обаче разчитат на самосъзнанието на местните и не въвеждат пълна карантина. 
 
След като втората вълна е овладяна, местните жители постепенно се завръщат към стария живот. 
 
Въпреки това, те остават нащрек, за да не повтарят грешките си отпреди 2 месеца. Лидерът Кари Лам предупреди, че вирусът може да се завърне по всяко време и е твърде рано да се празнува. 
 
 
Икономиката в Ханконг постепенно се съживява, а много от мерките се облекчават. Спортните площадки вече са отворени, а през последните няколко седмици е осигурен достъп до плажове и планински пътеки. Обсъжда се вариант учениците да се върнат в красните стаи за последните седмици от срока, макар че към момента образователните институции остават затворени. Постепенно ще се облекчат и рестрикциите за пътуване. 
 
Медиците обаче предупреждават, че гражданите трябва да бъдат предпазливи. Властите не бързат да обявят, че са елиминирали заразата - това ще се случи, ако през следващите 14 дни няма нови случаи на коронавирус.