Всички камери край урните ще бъдат изключени от 7 до 20 ч. в неделя, за да се запази пълната тайна на вота. Това разпоредиха от Централната избирателна комисия, като според указанията устройствата за видеонаблюдение трябва да бъдат с покрити обективи.

До 23 май ръководителите на болници, социални институции и места за задържане трябва да уведомят съответните общински администрации за броя на хората в тях с право да гласуват.

До 25 май партиите могат да регистрират в РИК застъпници. До момента ЦИК е регистрирала 2575 наблюдатели от 14 неправителствени органозации. Отказ е получила фондация, която по закон няма право да регистрира наблюдатели.

Постъпили са 60 сигнала и 26 жалби. ЦИК е одобрила 84 договора за общо 569 000 лв. за медийни пакети.

Относно писмото на омбудсмана Мая Манолова за контролно преброяване на разписките от машинното гласуване говорителят на ЦИК Таня Цанева отговори, че такова може да бъде направено от РИК. “Обмисляме вариант за следващи избори да се направи такова преброяване или във всички избори, или да се направи проверка на случаен принцип”, каза Цанева.

Тя увери, че вече са доставени бюлетините за всички секции в чужбина.

Цанева изрази притеснение, че все още избирателите не се ориентират за номерата на преференциите в бюлетината и в ЦИК постъпвали такива въпроси. Затова тя напомни, че избирателят трябва да попълни първо вота си в квадратчетата, където са партиите, коалициите и независимите кандидати, а след това, ако желае да гласува и с преференция в кръгчетата за кандидат от съответната листа. Важно е да даде бюлетината си за втори печат, след като гласува, защото иначе тя ще е недействителна.