Доналд Тръмп често озадачава учените с изказванията си. Идеята за инжектиране на дезинфектанти и белина, като средство за борба с коронавируса, е просто един от многото примери за това, пише "Асошиейтед прес".

През 2017-та година светът стана свидетел на рядко по рода си слънчево затъмнение. Тогава очните лекари и астронавтите предупредиха, че хората не бива да го наблюдават, без да предпазят очите си. Няколко снимки показват, че президентът е неглижирал съветите им. Едва след това сложил предпазни очила.

От десетилетия насам учените говорят за климатичните промени, посочвайки конкретни данни за последствията от тях. До скоро обаче Тръмп изтъкваше, че това е една голяма измама. Също така, той твърди, че шумът от вярътните турбини, които нарича мелници, причинява рак. 

Докато лекари по цял свят съветват хората да тренират, за да поддържат здравето си, американският президент счита, че количеството на енергия в тялото намалява в резултат от правенето на упражнения. 

Миналата година Тръмп отправя предупреждение към жителите на Алабама за надвиснала заплаха от урагана Дориан. В подкрепа на твърденията си той показва метеорологична карта, върху която застрашените зони са отбелязани с маркер. Оказва се обаче, че маркерът е обхванал твърде обширна зона. От Националния метеорологичен институт правят опит да успокоят гражданите. В свои публикации в Туитър метеоролози пишат, че щатът изобщо не е на пътя на стихията. Впоследствие те биват санкционирани.

Миналия четвъртък американският президент се прочу с предложението си за лечение на коронавирус чрез инжекции с белина и дезинфектант. По-късно заяви, че просто е демострирал сарказъм, макар че записът от изявлението му показва съвсем друга нагласа.

В петък, когато броят на жертвите в Щатите мина 50 000, Агенцията по храни и напитки предупреди, че лечението с хлорохин, което Тръмп горещо препоръчваше, всъщност е опасно. 

Попитан как би оценил научните познания на Тръмп, водещият професор М. Морган заявява, че би му писал двойка. 

"Тръмп сякаш поставя науката и медицината на едно ниво със слуховете и анекдотите", смята Судип Парик, който е биохимик в AAAS. Правейки това по време на официални изявления обаче, той предизвиква единствено смут в обществото, коментира още Парик.