За пръв път в историята Слънчев бряг е напълно пуст в средата на май. Все още няма нито един отворен хотел, нито пък търговски обект

Днес предстои среща между министърът на туризма и Николина Ангелкова и представители на бранша, които ще обсъдят предстоящите мерки при летния сезон

„Огромният проблем пред бранша е очертаващата се липса на туристи. Всички наши усилия трябва да бъдат насочени към това да привлечем туристи и да осигурим минимална заетост, за да може бизнеса да намери икономически смисъл изобщо да отваря“, коментира Тодор Пастърмъджиев, представител на хотелиерите в хотела.

Според друг хотелиер - Христо Чапкънов, все още няма и яснота за това как трябва са се процедира в случай на установен заразен турист.

„Нямаме отговор на този въпрос. СЗО също има противоречие в препоръките за сектор туризъм – в единия случай пише, че гостът не е желателно да остане в съответния хотел, а малко по-надолу пише, че ако е в по-лека форма той трябва да се изолира. Няма никаква яснота. В повечето хотели би било невъзможно да бъде изцяло изнесено навън изхранването.
Ние не сме контролен орган и не можем постоянно да правим забележки. Туристите са дошли на почивка и не трябва да се чувстват сякаш са в болница“, коментира Чапкънов пред Нова.