На 60 вековни и забележителни дървета, обявени за защитени на територията на РИОСВ – Пазарджик, е направено геодезическо заснемане. То е извършено по проект „Заснемане и изработване на карта и геобаза данни на вековните дървета в Република България“ през 2019 г., съобщиха от екоинспекцията в Пазарджик, пише Монитор.

Най-много са заснетите екземпляри от видовете: обикновен бук (18), бял бор (5), черен бор (4), цер (4), смърч (3) и по екземпляр от видовете - липа, орех, дръжкоцветен дъб, черна топола, ливански кедър, кестенолистен дъб, зимен дъб, бяла мура, обикновен орех, черна черница и секвоя.

Най-много защитени дървета са заснети в общините Белово, Велинград, Ракитово и Стрелча. За установените (11) изсъхнали и невъзстановимо увредени защитени дървета ще бъдат проведени процедури по тяхното заличаване.

Последното защитено вековно дърво на територията на РИОСВ–Пазарджик е обявено през 2019 г. и е от вида обикновен орех. Намира се в м. „Юрта”, землище на с. Карабунар, община Септември.

Дървото е на възраст 200 години. Диаметърът му е 4,70 метра.РИОСВ призовава гражданите на област Пазарджик, които имат информация за вековно или забележително дърво, да внесат предложението си в инспекцията за обявяването му за защитено.