Малко над половината - 104 от 200, от рамките за толсистемата са монтирани на магистрали и първокласни пътища. По второкласните има 64 такива рамки, а по третокласните - 32, пише в писмен отговор на регионалната министърка Петя Аврамова на депутатски въпрос.

Рамките са били предадени на АПИ от “Капш Трафик Солюшънс” на 16 август, като задължението на изпълнителя е до 9 февруари догодина да монтира още 95, от които 50 ще са на магистрали. Функцията на рамките е да засичат преминаващите през тях превозни средства над 3,5 тона, снабдени с уреди за проследяване, като по този начин се следи дали преминават по пътищата, за които са платили толтакса.

На самите рамки няма да се плаща толтакса или да се продават маршрутни карти, обяснява министър Аврамова. След началото на търговската експлоатация на толсистемата маршрутни карти ще се продават през сайта на Националното толуправление, от мобилно приложение, на терминалите за самотаксуване, на които в момента се продават е-винетки, и на гишета в областните пътни управления и ГКПП-тата.

Вече е готов проект на дигитална карта с тестовото покритие на пътищата с толтакси, която е предадена на превозвачите. След като на обществения консултативен съвет по въвеждането на толсистемата бъде постигнато споразумение за обхвата и тарифите, и излезе решение на МС, екартата ще бъде предадена на националните и европейски доставчици на толуслуги, които имат договор с АПИ.

Електронни фишове за липса на винетка! Арки по пътя ни следят и автоматично ни глобяватТе разполагат със сензори, които ще сканират автобусите и камионите