Кандидатът за кмет на район „Централен“ от БСП Тодор Стоилов поиска гражданите да бъдат в основната на управлението на централна градска част. Той призова хората с идеи заедно да начертаят как трябва да изглежда района и изтъкна приоритетите си.

Ето и неговото обръщение, с част от основните му приоритети: 

Уважаеми съграждани,

Скъпи приятели,

В динамиката на времето, в което живеем, без значение дали сме гости на града ни, или жители,  докато се възхищаваме  на уникалните паметниците на архитектурата и културата или просто преминавайки през Града под тепетата, ние   посещаваме район „Централен“. Ежедневието на хората се определя в много по-голяма степен от действията на общинската администрация, отколкото от държавата.

От вашето решение на 27-ми октомври зависи бъдещето на нашия град! Зависи бъдещето на вашия собствен живот. Днес ние ви подаваме ръка. Нека заедно направим общината помощник, а не препятствие.

Поставяме началото не на поредната предизборна кампания, не на подмяната на едно лице с друго,  а началото на смяната на модела.

Необходимо е да убедим гражданите, че от тях зависи утрешния ден . Ако бъдем почтени, честни към тях- днес, което обещаваме, утре ще изпълняваме.

И тук ще си позволя да използвам една притча:

Ако аз имам една ябълка и вие имате една ябълка и си ги разменим-отново всеки един от нас ще има по 1 една ябълка, НО, ако Вие имате една идея и аз имам една идея и си ги споделим-то тогава ние ще имаме по 2 идеи!

Наш основен приоритет е жителя на район „Централен“ да бъде наш партньор в управлението, защото в „Центъра“ сте Всички Вие!

Нашата програма за района е отворена към Вас и всеки може да даде своите забележки или допълнения на адрес tdstoilov@zoho.com Аз Ви чувам!

-Нова структура на районната администрация с цел намаляване и оптимизиране на административната тежест. Адаптиране на работното време на администрацията, съобразено с работното време на гражданите; комплексно обслужване на едно гише;

-Създаване на Наредба за провеждане на ефективни обществени обсъждания за градски проблеми. Свикване на експертни групи по конкретни въпроси и теми от обществено значение.

-Разширяване на електронните услуги, предлагани от страна на районната администрация.

-Осигуряване на безплатни правни консултации на граждани по правни, имотни и социални въпроси, съобразно компетенциите на районната администрация.

-Редовни срещи с председателите на етажната собственост и подпомагане на тяхната дейност, свързана с поддръжка и управление на собствеността;

-Правилното и адекватното прилагане на законовата и нормативна уредба за предотвратяване на незаконното строителство и ползване не по предназначение на собствеността и териториите.

-Привличане на хора, сдружения, национални и международни фондове за осигуряване на допълнително финансиране на политиките на районната администрация.

-Актуализиране регистрите на държавната и общинска собственост. Баланс на собствеността.

-Един от Заместник-кметовете, отговарящ пряко за устройството на територията, управлението на Стария град, Капана и останалите градски зони с паметници на културата;

-Изработване на “Зелена карта” на района, която да утвърди устойчивото развитие на зелената система на територията. План за масово залесяване в района в съответствие на съвременните екологични тенденции.

-Непрекъсната работа и контрол по благоустрояване на централните градски зони – почистване, озеленяване, тротоари.

-“Карта на района” за работа по благоустрояване на кварталите в района, малките улици, междублоковите пространства, уличното осветление.

-Насърчаване на съвременните архитектурни решения и оформянето на откритите пространства за подобряване облика на града. Годишна награда за най-добра фасада, художествено оформен калкан, търговски обект, озеленен двор и предблоково пространство.

-Увеличаване на зелените зони в центъра. Ремонт на тротоарната мрежа. Нови зони с пейки и зеленина.

-Активна работа по решаване проблемите с паркирането. Оптимизиране обхвата на синя зона. Изграждане на подземни и наземни паркинги.

-Безкомпромисна борба за подобряване запрашеността на въздуха; Ежедневно миене с вода на улиците (вечер) .

-Участие в оптимизиране транспортната схема на района с оглед решаване проблемите със замърсяването, запрашеността, шума. Подкрепа за въвеждане на екологичен обществен транспорт (електро и газ-метан) . Ефективна работа на Общинска полиция за спиране от движение на МПС очевидно замърсяващи въздуха и с високо шумово натоварване на терен. Извеждане на тежкия трафик от центъра. Работа в посока подземни и надземни пътни артерии на няколко нива.

-Поддържане на подлезите и спирките. Всеки подлез на територията на района да се превърне в уникален шедьовър през който да преминаваме с удоволствие.

-Възстановяване, разширяване и поддържане на информационната и указателна система на територията на района.

-Благоустрояване на зоните около р. Марица, мерки за почистване на коритото; Благоустрояване на о. Адата. използването ѝ като притегателен център за спорт и отдих;

-Подобряване на взаимодействието на районната администрация с творците и културните институти и насърчаване на тяхната дейност, чрез повишаване на вниманието и грижите за създаването на подходяща атмосфера за творчество; Арт съвет към кмета на Район “Централен”.

-Проучване на възможностите за възстановяване на исторически, характерни за нашите предци, места на Бунарджика и Сахат тепе, които по преценка на специалисти биха предизвикали интереса не само на пловдивските граждани,но и на гостите на града. Насърчаване използването на тепетата  като зона за отдих, спорт и културно-масови прояви.

-Търсене на решение за използване на емблематичните тютюневи складове като територия за култура подобряване на инфраструктурата в квартала.

-Решаване на проблема с кино “Космос” като място за културни прояви, с оглед превръщането на ул. “Гладстон” в нова културна зона (експозиционната зала на Дружеството на пловдивските художници, Дом на киното/Дома на техниката, Кино “Космос”, Дома на културата “Борис Христов”).

-Отпадане на линията на „Пловдив – Филипово” като трасе за тежък и транзитен ЖП-транспорт ;

-Активна грижа за възстановяване и поддържане на спортната инфраструктура на територията на района.

-Подпомагане клубовете на пенсионерите и превръщането им в комплексни дневни центрове, които да предлагат разнообразие от социални услуги насочени изцяло за хора в третата възраст;

-Редовни срещи с представители на хотелиери и ресторантьори с цел превръщане на Пловдив в запазена марка за качество и обслужване

-Увеличаване средствата за реклама на града ни 

-Гарантиране на здравословно и качествено детско хранене. Инициатива “Яж разумно”;

-Стъпки в посока Подпомагане на училищното здраве. Възстановяване системата от лекарски и стоматологични кабинети в училищата

-Редовни срещи с директорите на ОУ и СОУ на територията на Район “Централен” за борба с неграмотността, социалното и етническото разделяне

-Организиране редовни срещи между директори на училища и бизнеса;

-Организиране и провеждане на стажове и практики за ученици и студенти в районната администрация;

-Награда млад учител, научен работник и университетски преподавател

Купуването и продаването на гласове е престъпление!