Хладилниците, пералните машини и фурните могат да правят повече неща от всякога – от това да пускат ледени парченца в най-различни форми до това дистанционно да загреете фурната, докато пътувате към дома. Недостатъкът на всички тези елегантни функции е, че уредите се развалят по-лесно, пише Wall Street Journal.

Техниците и други представители на сектора отчитат нарастване на уредите, нуждаещи се от поправка. Те обвиняват тласъка към компютъризация, увеличаването на количеството отделни компоненти и по-крехките материали за намаляването на надеждността. Те твърдят, че дори уредите от по-висок клас не са издръжливи.

Американските домакинства са похарчили с 43% повече пари за домакински уреди през 2023 г., отколкото през 2013 г. Сумата нараства от коригирани спрямо инфлацията 390 долара средно до 558 долара, посочва Euromonitor International. В същото време цените за категорията са се свили с 12% от началото на 2013 г. до края на 2023 г., показват данни на Министерство на труда.

Една от причините за несъответствието между разходите и цените е високото ниво на замяна, казват потребители, техници и други. Затова и на някои хора им се иска да бяха запазили тромавите си уреди от 90-те години, а други се пазарят с техниците заради сушилни, които излъчват студен въздух.

„Правим нещата много по-сложни, по-трудни за поправка и по-скъпи“, казва Арън Джани, основател на приложението за домашни ремонти тип „направи-си-сам“ Plunjr.

По-сложни уреди

Ако махнете пластмасата на един съвременен хладилник или перална машина, ще видите купчина сензори и превключватели, които липсват в 10-годишните им предшественици. Тези допълнителни компоненти помагат да се гарантира, че уредът използва само енергията и водата, от които наистина се нуждае, казват техниците. Наличието на повече части обаче често означава и по-бързо разваляне, казват те.

Мансур Сумро, професор в английския технологичен колеж Teesside University, казва, че домакинските уреди се чупят по-често. Той твърди, че преди производителите са разчитали предимно на механични части – например превключвател за включване/изключване, който задейства едно единствено лостче. През последното десетилетие обаче те преминават към разчитане на по-сложни електрически и компютъризирани части – например сензорен екран, който показва дузина различни възможности за пране.

Когато една сложна машина се развали, техниците казват, че им е много по-трудно да разберат какво се е счупило. Дори ако техникът успее да диагностицира проблема, ремонтът често надвишава половината от разходите за замяна.

„В повечето случаи бих казал, че купуването на нова машина е много по-логично от икономическа гледна точка, отколкото ремонта ѝ“, казва Сумро, който е работил седем години за Siemens, включително в подразделението за домашни уреди.

Тези машини сега е по-вероятно да са направени и от пластмаса и алуминий, а не от стомана, добавя той. Високоефективните мотори и компресори също вероятно могат да поемат по-малко работа, тъй като имат за задача да черпят по-малко енергия.

Говорителка на Асоциацията на производителите на домашни уреди (Association for Home Appliance Manufacturers) казва, че индустрията е „повишила безопасността, енергийната ефективност, капацитета и представянето на уредите, като в същото време е добавила функции и поддържа достъпността и издръжливостта за купувачите“. Тя казва, че според данни, последно актуализирани през 2019 г., средният живот на уредите „не се е променил значително през последните две десетилетия“.