Има си хора, които могат да бъдат определени като „Facebook емисия”. Те буквално заливат и споделят твърде много информация. Учените смятат, че те са просто "свързани мозъчно" и затова го правят постоянно - на закуска, обяд и вечеря. Сега учени от Свободния университет в Берлин смятат, че са открили причината, поради която някои хората постоянно шерват в социалните медии.

Водещият автор на изследването д-р Дар Меши и екипът му установили, че хората, които се чувстват „принудени” да споделят информация за себе си онлайн, са засилили активността в област на мозъка, която отговаря за социалното познание и обработката на причино-следствени връзки.

Екипът от Свободния университе на Берлин и института Макс Планк е фокусирал изследването върху, кортекс и прекунеус - две области на мозъка, които са активни, когато човек мисли за себе си. Резултатите показват, че участниците, които споделят повече за себе си във Facebook, имат по-голяма свързаност на двата мозъчни центъра.

"Човешките същества обичат да споделят информация за себе си. В днешния свят ние сме в състояние да обменят информация самостоятелно с помощта на социални медийни платформи като Facebook," казва д-р Меши. Facebook е бил използван в изследването, защото хората публикуват информация за своите мисли, чувства и мнения, както и снимки и видеоклипове за себе си. Изследователите записвали функционални образни данни с магнитен резонанс на участниците, докато те са споделяли в мрежата. След това са анализирали връзките на мозъка на всеки участник.

"Нашето изследване показва, мрежа от мозъчни области, участващи в обмена на самостоятелно свързана информация за социални медии", обявява Меши.

Авторите посочват, че тяхното изследване полага основите за бъдещо научно изследване по самоусъвършенстване на мозъчните връзки, чрез споделяне в социалните мрежи.

Още новини четете ТУК

TNS.bg