Знаете ли че, първата постоянно действаща астрономическа обсерватория е построена в Китай през XII век пр.  н. е.? Обсерваторията е представлявала кула с платформа на върха, откъдето древните астрономи заставали и с инструментите си наблюдавали небето. Именно от тази кула, астрономите от Древен Китай изработили и въвели в употреба слънчевите и лунните календари, съставяли звездни карти, записвали и следели кометите и изучавали звездите и планетите. Информацията, която те събирали за космическите тела е полезна на астрономите по целия свят и до днес.

А знаете ли, че първата звездна карта е направена през 2-ри век? Египетският географ, астроном и астролог Клавдий Птоломей, живял в Александрия, написва съчинението „Алмагест“ или „Велико построение“. В текста се очертават основните знания за Космоса, а уникалното е, че някой от тях използваме и днес. Птоломей е успял да създаде своя система, която давала възможност да се определя още в древността кога ще има слънчево и лунно затъмнение и дори успявал да определя къде в небето се намират определени звезди.

На 16-ти март отбелязваме Международният ден на астрономическите обсерватории. За първи път той е отбелязан през 1990 година в Италия по инициатива на Асоциацията на италианските астрономически обсерватории. През 1994 г. е честван и във Франция, а през 1995 г. в още 6 европейски държави.
По случай празника, решихме да ви представим 5 от най-уникалните древни космически обсерватории.

1. Тракийските светилища по Българските земи – според последните изследвания на български историци и астрономи, древните Тракийските светилища, разположени в Долината на тракийските царе, са били древни обсерватории. Според древногръцки хронисти, тракийските владетели са познавали 500 звезди и са знаели на всяка от тях. Оказва се също, че именно траките са преподавали астрономия на древните гръцки царе.


2. Чичен Ица в Мексико – в този древен град на маите се намира обсерватория с гигантски купол, наречена „Ел Каракол”. Древният град е представлявал политически, културен и религиозен център на цивилизацията на маите преди идването на Христофор Колумб и се намира се в северната част на полуостров Юкатан, Мексико.

goseckcircle
3. Гозекския кръг – най-древната слънчева обсерватория, датираща от 4900 г. пр. н.е. – Тази уникална забележителност се намира в Германия в провинцията Гозекс. Обсерваторията е открита през 1992г. след проучване на местността от въздуха. През 2002 г. на мястото започват разкопки и теренни проучвания. В резултат археолозите от университета Хале Витенберг установяват, че Гозекският кръг се състои от четири концентрични рова, чийто диаметър е 75 метра, и могила. Всичко това е опасано от 2.5-метрова дървена ограда с порти. Портите гледат на север, на югозапад и на югоизток. Както се предполага, разположението им съвсем не е случайно – по време на зимното слънцестоене от центъра на обекта през югоизточната врата може да се види изгревът на слънцето, а през югозападната – залезът. Според учените, хората са използвали Гозекския кръг за съставянето на Лунния календар.


4. Абу Симбел – историческа местност в Нубия на западния бряг на река Нил. В нея се намират два изсечени в скалите древно-египетски храма, които са едни от най-известните паметници на изкуството на Древен Египет. Големият храм е посветен на бога-слънце Ра и на боговете Хор и Птах. Малкият храм е посветен на египетския бог Хатхор и е издигнат в чест на Нефертари, жената на Рамзес II. Оста на големият храм е проектирана така, че на 21 октомври и на 21 февруари, съответно 61 дни преди и 61 дни след зимното слънцестоене, слънчевите лъчи да проникват в светилището и да осветяват три от скулптурите в дъното на храма, като тази на Птах, бога на подземния свят, остава винаги на тъмно. Това показва колко добри знания за движението на небесните тела са имали древните египтяни.


5. Стоунхендж – най-известният мегалитен паметник в света — кромлех с диаметър около 100 метра. Уникалният комплекс се намира в средата на равнината Солсбъри в графство Уилтшър, Великобритания. Според учените, рова и землената част на комплекса са построени около 30 век пр. Хр., а каменното съоръжение около 24-21 век пр. Хр. Комплексът има връзка с лятното слънцестоене и вероятно в древността е използван за религиозни и астрологични цели. Трябва да отбележим също, че каменният кръг, който познаваме днес, е само малка част от истинския комплекс, съществувал в древността. Повечето камъни са затрупани под земята, или са паднали, но в древни времена комплексът е бил наистина внушителен.

ОЩЕ НОВИНИ ВИЖТЕ ТУК!

TrafficNews.bg