Тялото е много умно. Сега, докато четете това, хиляди процеси се случват в тялото ви, за да сте живи и да се чувствате добре. Но има и една аномалия - части на тялото, от които предшествениците ни вероятно са се нуждаели, вече не служат за нищо, но продължават да съществуват и понякога дори създават проблеми, пише Independent, цитиран от profit.bg. 

Мъдреците

Тези зъби обикновено се появяват между 17 и 25-годишна възраст, но при много хора се налага да бъдат извадени от зъболекар. Причината е, че няма място за тях в устата. Смята се, че мъдреците са били използвани от предшествениците ни да раздробяват някои храни, но вече не се нуждаем от тях.

Остатъци от мускули в ушната мида

При кучетата и зайците мускулите в ушите са от значение, защото те мърдат ушите си. Хората не се нуждаят особено от тази способност, но така или иначе тези мускули са ни останали от предшествениците ни.

Сливици

Сливиците са част от лимфната система, която е важна за имунната ни система. Но доказателство за безполезността на сливиците е броят на хората, които ги махат всяка година и това не оказва влияние върху здравето им. Сливиците не само могат да се възпаляват, но и могат да причинят рак.

Апендикс

Когато говорим за отстраняване на органи, апендиксът е друга част от човешкото тяло, която се премахва при много хора. Той е прикрепен към дебелото черво, но функцията му е загадка за учените. Някои казват, че апендиксът е напълно безполезен, друго теория е, че съхранява добри бактерии, които влизат в действие след разстройство.

Издатина на Дарвин

Това е малка издатина, която се образува върху 10% от човешките уши. Не е ясно откъде идва, но някои изследвания показват, че може би някога е позволявала на ухото да се върти. Нашите предшественици са били странни.

Мъжки зърна

Очевидно е защо жените имат зърна, но мъжете обикновено не кърмят бебето. Причината мъжете да ги имат се дължи на факта, че всеки ембрион е един и същи в началото, а женското тяло е началният модел.

Плика Семилунарис

Известен е също като трети клепач или розовата точка във вътрешните ъгълчета на окото. Те не правят нищо за засилване на зрението, но могат да помогнат да пресъхването на сълзите.

Опашна кост

Тя се намира в долния край на гръбначния стълб. Според една от теориите опашната кост се използвала от предшествениците ни за баланс, защото те вероятно са имали някаква форма на опашка.

Косми по тялото

Нашите предшественици се нуждаели от космите по тялото, за да се защитават и да се топлят, докато ние прекарваме години от живота си в опити да се отървем от тях.

Жлъчен мехур

Жлъчният мехур, който се намира точно под черния дроб, може да причини доста проблеми и не прави нищо особено в замяна. Той също може да причини рак, възпаление и камъни в жлъчката.

Еректор пили

Това са група мускули под повърхността на кожата. Те са карали космите на предшествениците ни да се изправят, за да изглеждат по-големи и по-страшни за другите хищници. Сега ни побиват тръпки благодарение на тях.

Още по темата ТУК

TrafficNews.bg