18 месеца и 42 домакински мача на „Челси” минаха, откакто Великобритания отказа да поднови визата на Роман Абрамович.

От тогава милиардерът е избрал живот в „доброволно изгнание”: той плава на суперяхтата си, ходи на изложби и опера и премисля трудния избор за възможната продажба на футболния клуб, пише The  Daily Telegraph.

 Плаващият замък на Роман Абрамович, подобно на собственика си, за никъде не бърза. Хърватският Дубровник, където той бе закотвен през август, посрещна бизнесмена с „пламтящи коралови покриви“.

 

Така The Daily Telegraph описва пътуването на милиардера с неговата яхта Eclipse, чиято стойност е 460 милиона долара - „символ на статута“, който надвишава дължината на полето на стадиона на лондонския „Челси” – „Стамфорд Бридж“.

 Бухта Зупа в северната част на Адриатическо море е едно от любимите места на Абрамович, което той предпочита за летен отдих. Дълги години милиардерът вечеряше тук, в "стария град", а след това плаваше, за да гледа първите мачове на лондонския клуб за сезона.

Обединеното кралство обаче не удължи визата на Абрамович. От тогава никой не го е виждал в Лондон, написа Bloomberg миналата есен.

Какво се случва без него? The Telegraph отбелязва, че всички са взели решение да продължат напред. Клубът, собственост на Абрамович, се бори в първенството въпреки ограниченията за трансфери, а бившата му съпруга Дария Жукова се омъжи за Ставрос Ниархос, сина на гръцки милиардер. Сватбата се е състояла съвсем наскоро в Париж.

Абрамовир с третата си съпруга Дария Жукова, с която се разведе през 2017 г.

Абрамович прие изгнанието доброволно. Той лесно би могъл да влезе във Великобритания със  своя израелски паспорт, който получи след отказа за продължение на британската му виза.

Но предприемачът усеща, че е вкаран в конфликта между Великобритания и Русия като изкупителна жертва.

Източници, близки до милиардера, твърдят, че той никога не се е свързал с британските власти през последните 18 месеца. И се чувства обиден.

„Той вярва, че е направил не по-малко от останалите, за да стане английската Висша лига такава, каквато е станала днес. И е в полза на бизнес общността на страната“, твърдят негови близки.

В същото време Абрамович не се уморява да се появява на художествени изложби и в операта. Присъства и на йога събитие, същността на което вестникът не уточнява. През юни милиардерът беше в Сочи на филмовия фестивал. Така той запълва празнотата, останала след "Челси".

Наскоро Абрамович лично посети само финала на Лига Европа в Баку, в който любимият му отбор победи "Арсенал".

Но според The Telegraph, основното занимание на милиардера е „все по-големият му ангажимент в борбата срещу антисемитизма“. Само през последната година той обеща да предостави десетки милиони паунда на еврейски благотворителни организации. Израелският лобист лорд Полак припомни и за благотворителния мач на „Челси”, който се проведе като част от компанията "Не на антисемитизма", а Абрамович седеше във ВИП зоната. Пред вестника Полак подчерта: „И аз като всички останали бях изненадан, когато го видях. Това показва колко важен е този въпрос за него. "

Сега милиардерът се заема и с продажбата на лондонския клуб. Към него са отправени множеството предложения: от британския милиардер Джеймс Ратклиф, от „американско-азиатски консорциум” и от кандидат от Близкия изток.

Абрамович е изправен пред труден избор: да продаде тима или да похарчи 500 милиона паунда, за да го подкрепи, коментира негов бивш партньор. Според друг  „Роман просто иска минимум 3 милиарда паунда, преди да започне да слуша потенциален купувач”. А източници, близки до милиардера, заявиха просто: „Клубът не се продава“.

Самият Абрамович не е давал интервю повече от 12 години, заяви неговият представител в Bloomberg през 2018 година. Агенцията писа, че Абрамович е "най-потайният руски милиардер".

Превод: TrafficNews