Коя всъщност е Ивана Захаренова – момичето, обследвало в дипломната си работа Техники за изграждане на имидж в шоубизнеса с лайтмотив „Трансформациите в образа на Азис“?  Темата ѝ предизвика фурор в медийното пространство, където през изминалите дни се срещнаха доста трактовки и обществени позиции. Вижте какво наистина стои зад смелата тема, обследвала научно скандалния имидж образ на Васил Боянов?

Ивана Захаренова е на 26 години. Тя следва една година „Славянска филология“ в Софийски университет, но се разочарова от университета и специалността, затова решава да се запише в Университета по национално и световно стопанство. Там Ивана завършва успешно бакалавър „Медии и журналистика“, след което записва магистърска програма към УНСС със специалност „Връзки с обществеността и PR“, където също има голям интерес да се развива.

TrafficNews  разговаря с лъчезарната отличничка, която разкри много детайли от деня на защитата и цялостна подготовка преди него. Вижте какво сподели Ивана Захаренова за научния и труд по темата дали скандалът продава:

−Здравей, Ивана. Разкажи ни как точно се реши да работиш по тема, която определено предизвика бурни емоции?

−Всичко се случи, защото аз много обичам да провокирам – както себе си , така и хората около мен. Това е от типа теми, които са табу, хората подхождат със скептицизъм или пък ги неглижират. За мен тя беше и предизвикателство, което да хвана и да развия. В случая тази тема ми се бе прокраднала в съзнанието като идея. Впоследствие, когато продължих да уча в тази сфера, тя назря и от професионална гледна точка.

−Разкажи какво представляваше подготовката ти и същността на дипломния ти труд?   

−Първо искам да уточня нещо, което беше грешно разчетено от други медии. Прочетох на места, че съм негова фенка, която анализира кариерата му. Искам да изясня това, донякъде грешните разбирания и неправилно представената информация омаловажиха интелектуалния ми труд. Аз разглеждам техники за изграждане на имидж в шоубизнеса и имиджмейкърството. Впоследствие разглеждам и трансформациите в самия образ на Азис.

През годините винаги съм мислила и наблюдавала този артист и съм разсъждавала много по темата. Една от точките в работата ми е именно такава – градацията на образа на Азис от началото, когато той пее песни като „Напипай го“ и пътят до социални проекти, в които участва човек като Цветана Манева и много от интелектуалците вече му обръщат внимание.

Разглеждам момента още от самото начало, като той споделя, че имал два албума и е пял в евангелски хор, но никой не е знаел името му. А защо когато слага коса, рокля, токчета, се предизвиква „бум“? Точно това обследвам, дали всъщност това е най- работещата техника за изграждане на успешен имидж в шоубизнеса, както и успешно позиционирания продукт, развит зад граница. За Азис например има редица документални филми, правени в Румъния, в Русия, Германия, Франция.

−Ивана, определено си скочила в дълбокото с тази тема. Притесняваше ли се как ще реагира комисията по време на защита?

−Да, всъщност това ми бе най-голямото притеснение през цялото време. Защото хората около мен, на които споделях какво ще защитавам, също реагираха скептично, но когато им обяснявах задълбочено – вече срещах по-разбиращи погледи. 

Но така се получи, че преподавателите ми изпитаха голям интерес и се получи много интересна дискусия. Е, вярно, че ме разпънаха на кръст от въпроси (смее се). Общо взето определям това като фурор. Самият Максим Бахар бе гост в комисията за първи път и на мен ми зададе 2 въпроса. Професори ми бяха и рецензиентът, и научният ръководител. Всичко подхождаха в усмивка и имаха въпроси, които бяха съдържателни. Професор Любомир Стойков много повярва в мен и в дипломната ми работа, много ми помогна, за която му благодаря!

Мисля, че е хубаво да бъда искрена, че получих и една забележка от професора по История на българската журналистика – той ми написа, че „на моменти натежава емоционалността на дипломантката“. Но аз приемам това, тъй като наистина съм писала тази дипломна работа с много интерес, от който няма как да се абстрахирам изцяло.

−Ти си получила 6.00. Това е сериозен успех при защита на дипломна работа, как те накара да се почувстваш този благополучен край?

−Умопомрачително добре (смее се). Наистина си отдъхнах, понеже много се притеснявах дали ще остана правилно разбрана и няма да се размие фокуса на труда ми. Не ми се искаше да залитнем към „така скандалния и недолюбван поп фолк измежду интелектуалните жанрове“, но учудващо за мен – много преподаватели са изказали мнение, че тази дипломна работа ги е накарала да се замислят за нещо, което не са имали като перспектива преди това. Това много ме зарадва.

−В хода на подготовката по дипломната работа имала ли си допирни точки със самия  Азис?

−Да. Всъщност не са били много срещите ни. Но накрая на дипломната си работа имам приложено интервю с него, което придава доказателствен материал към тезата ми. В последно време Азис избягва да дава интервюта и в случая това се случи съвсем естествено и приятелски.

Но то не беше просто интервю, а разговор, базиран на всички точки по дипломната ми работа. И то затвърди тезата ми много красноречиво.

−Васил сподели ли ти как намира идеята образът му да стане обект на научен труд?

−Още в  началото на самата дипломната работа задавам въпрос към себе си и публиката, дали това не е най-успешно изграденият PR продукт в българския шоубизнес, като накрая доказвам именно това. Това много го поласка и, както самият той сподели в пост в социалните си мрежи, е ставал тема на всякакви публикации, вицове, критични оценки и прочее, но на дипломна работа досега не е бил. Направило го е щастлив, че някой е успял да вникне в съдържателния образ на целия му труд през годините.

−В хода на магистърската си теза ти защитаваш линията, че скандалът продава. Как ще коментираш вече изградилия се масов модел за провокация в шоубизнеса в момента?

−Определено излиза, че скандалът безапелационно продава и по тази тема има разсъждения, които датират отдавна. Но този модел вече не работи със същата сила, просто защото е масов. Преди години, когато това е било новост, е била успех. Сега забелязвам пошлост и преекспониране.

−По-рано ти спомена, че си била грешно разбрана от много медии. Има ли нещо, което искаш да опровергаеш с този разговор?

−Всъщност по човешки се подразних и ме разочарова от гледна точка на един млад журналист факта, че някои от сериозните медии, от които не очаквах да изкарат жълто заглавие - го направиха. Изкриви се акцента, омаловажи се труда ми в търсене на читаемост. Да, аз съм разгледала личния му живот и кариерата като част от факторите, формирали неговия образ, но не наблягам на това.

Бих искала да се прозре, че аз акцентирам на имиджмейкърството, а не на поп фолк кариерата на Азис.

−За финал, сподели ни оттук накъде поемаш?

−За момента имам работа и съм леко раздвоена дали да тръгна в посока на PR или журналистика. Мисля, че имам по-голям интерес към връзките с обществеността, изграждането на образи в шоубизнеса и организацията на събитие. Много от положителните коментари на преподаватели навяваха „Хайде запиши докторантура“, но засега нямам амбиции в тази посока.