Всяка съботна утрин Армията окупира някое от популярните места в Пловдив. Нахлуват без съпротива в Цар Симеоновата градина, Бунарджика, Гребната база, Братската могила, в паркове и тепета. Те стават все повече, а органите на реда продължават да бездействат. Минувачите пък им се усмихват приветливо. Те са „Functional Fi 7 Army“ (FF7A) – група спортисти, които провеждат масови тренировки на открито в европейската столица на културата.

„FF7A съществува вече близо две години, стремим се да раздвижим тотално нашия град. С много любов се опитваме да изкараме пловдивчани да поспортуват на красиви, различни и емблематични места. Функционалните упражнения, които са в основата на нашите тренировки, са съобразени с индивидуалните способности и възрастта на всеки участник“, обяснява Стоян Стоянов - един от основателите на Армията. Безплатните физкултурни занятия на FF7A привличат все повече граждани, загрижени за физическата си форма и тонус, пише PlovdivTime.bg.

В Армията сили са обединили седем професионални треньори. „В нашата философия се стремим да съчетаем бягството от стреса и сивото ежедневие на хората; тонизирането за някои и солидното натоварване за други, зареждането с енергия и укрепването на здравето; борба срещу заседналия начин на живот и социализирането на всеки един човек, който ни посети в енергична, позитивна и свежа среда“, допълва Стоян.

Ползите от тренировки на открито са много: повишаване на физическия работен капацитет и запазването му на високо равнище с напредване на възрастта, устойчивост към стреса, профилактика на социално-значимите заболявания, подобряване качеството на живот при хора с хронични заболявания, задоволяване на естетически потребности и др.

Стоян Стоянов се занимава със спорт от ранна детска възраст. Като всяко хлапе се увлича по футбола. Игрището става първото му поле за изява и място, където се научава на дисциплина и чувство за отборен дух. „Освен футбола, до 18-годишна възраст не съм "тренирал" друг спорт под надзор, но много обичах да ходя на фитнес и се стараех да науча повече за физиологията и анатомията на човешкия индивид. След това се запалих, при това много разгорещено, по т.нар. „уличен фитнес“. Този спорт осмисляше живота ми“, подчертава той.

Той участва в национални и международни състезания по уличен фитнес. „Провеждахме редица групови занимания и организирахме мероприятия от всякакъв тип, като заедно с момчетата около мен се грижехме за атракцията и добрия пример. Беше страхотно, наистина. Отдадох близо пет години от живота си. По това време започнах да се занимавам и със спортна гимнастика“, спомня си младежът.

Стоян продължава по избрания път и става треньор по фитнес. „По една или друга причина в Пловдив вече си бях изградил репутация. Много хора свързваха името ми с street workout-a. Мина време и заедно с няколко мои колеги и приятели, хора с много хъс и познания, решихме да създадем нещо като група с напълно безкористни цели, тренирайки наши познати и клиенти от залата. По-късно обаче си дадохме сметка, че това може да се превърне в нещо по-мащабно“, допълва треньорът.

Примерът им заразява стотици пловдивчани, които редовно се вливат в редиците на Армията да тичат, скачат, вдигат тежести, правят лицеви опори, опъват въжета и прочее. „Хората, които идват да спортуваме заедно, са много колоритни – от всякакви професии, възрасти и социални групи. Включват се и чужденци, живеещи в Пловдив", отбелязва треньорът.

FF7A е набелязала десет емблематични места, където провежда съботните упражнения. Локациите се редуват според прогнозата за времето и настроението на участниците. „Надявам се да ставаме все повече и повече, поддържайки добрия имидж на Пловдив пред европейските ни гости“, казва Стоян.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg