Холивуд открадна „Излел е Дельо хайдутин”. Песента на Валя Балканска, полетяла в Космоса, се чува в саундрака на един от най-новите филми с Джордж Клуни

Песента, която през 1977 г. полита в Космоса, през 2015 г. каца в Холивуд. Дори промените в аранжимента не успяват да прикрият следите.

„Баш моята песен ли намериха?! Тя си е намерила мястото във висините, те ще я правят за края на света”, възмути се народната певица Валя Балканска.

Филмът е „Тomorrowland” с бюджет от 190 милиона долара и с участието на звездите Джордж Клуни и Хю Лори. Това обаче не ласкае българската легенда.   

„Те нямат тази доблест да кажат: „Може ли”, а аз няма да кажа: „Не, не може”, ако постъпи човешки. А, ето, сега боли, защото ме правят на един парцал”, на мнение е Валя Балканска.
Певицата се надява на бърза реакция от страна на Министерството на културата.

„Тази песен е национално богатство. Парите не за мен, за държавата да ги вземат, за сираците, но да помислят нещо”, казва Валя Балканска.

Това не е първата българска народна песен, включена в холивудска продукция. През 2013 г. чухме откъс от „Малка мома” в екшъна „Колибри” с участието на Джейсън Стейтъм, само че по законен начин.

„В интернет я чуват и я забелязват. Платиха хонорар, който си е доста добър за българските стандарти”, разказва народната певица Нели Андреева.

Нели Андреева призовава опитни адвокати по авторско право да помогнат в случая с „Излел е Делю хайдутин”. За да не се сбъднат думите на великия глас на България.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg