Изложбата „Епопея на тракийските царе, археологически открития в България“ ще бъде официално открита днес в Лувъра в ПарижГолямото откриване е днес от 18 и 30 часа в четири зали на крилото "Ришельо". Там ще бъдат премиерът Бойко Борисов - патрон на безпрецедентното и за Лувъра събитие, вицепремиерът Румяна Бъчварова, министърът на икономиката Божидар Лукарски и колегата му в арта Вежди Рашидов.

Ирина Бокова и Кристалина Георгиева също ще бъдат на церемонията довечера. Силви Вартан е потвърдила присъствие в компанията на съпруга си, американския продуцент Тони Скоти. Голямата певица в неделя и понеделник имаше концерти в легендарната зала "Олимпия". Във всяко от интервютата, което даде по този повод, не пропусна да каже: "Аз съм родена в България". Утре, сряда, от 18 и 30 часа е второто откриване на изложбата. Поканени са всички директори на музеи, предоставили експонати, спонсорите, подкрепили консервацията и реставрацията, както и съпътстващата рекламна кампания и предстоящото гостуване на две изложби от Лувъра в Пловдив и София. Очакват се и родни интелектуалци, които от години живеят в Париж - професор Минко Балкански, семиотиците Цветан Тодоров и Юлия Кръстева, художници, писатели, преводачи.

Цивилизацията на траките е представена в цялата й мощ. Неслучайно д-р Александър Баралис, един от кураторите, коментира: "Светът познава наследството на древна Гърция, Рим и Мала Азия. Сега ще види вселената на траките в цялата й прелест и разкош. Изборът беше жесток - искахме да покажем всичко".

В центъра на експозицията е царското погребение на Севт III в "Голяма косматка" край Казанлък. Откритата от Георги Китов бронзова глава на владетеля е уникален образец на антична скулптура - неслучайно тя е аранжирана така, че да се вижда от всички зали.

ОЩЕ НОВИНИ ЧЕТЕТЕ ТУК!

TrafficNews.bg