Пловдивско семейство заведе съдебна битка срещу Комисията за защита на лични данни. Причината – предписание да премахнат камерите, монтирани на дома им.

Мъжът и жената живеят в Лондон, но имат апартамент на втория етаж в малка кооперация на улица „Георги Войтех” – пресечка на улица „Капитан Райчо” в Пловдив. В същата сграда, на партерния етаж живее и майката на мъжа – 90-годишна жена с първа група инвалидност. Те поставили камери на кооперацията, за да могат да наблюдават възрастната жена, тъй като живеят отдалечено и не са в състояние своевременно да й окажат помощ, освен ако нямат възможност за пряко видеонаблюдение на имота ѝ. Друга причина за поставянето на камерите е охраната на автомобил и каравана намиращи се в двора на кооперацията.

В обхвата на видеокамерите от едната страна попадали  част от улица „Георги Войтех” заедно е прилежащите към нея тротоари, както и части от съседни сгради, паркинги и други публични места. Друга камера заснемала подстъпа към входа на сградата, като хващала и входа на съседната сграда. Третата камера обхващала част от прилежащия към сградата двор, който бил с неясна собственост и за който се води съдебно дело. В обхвата на една от камерите попадат и части от улица „Георги Войтех”, съседна сграда и паркинг. На видими места в сградата имало поставени табели, които информират и предупреждават за извършваното видеонаблюдение.

Две от камерите поставени на сградата били от охранителна фирма, а в хода на делото било установено, че другите две не работят.

Видеозаписите се съхранявали в личния компютър на семейството в Лондон и автоматично се изтривали след 10 дни, в реда на записване.

Жители от кооперацията, живеещи на последния етаж, не били доволни от поставените камери и подали сигнал до Комисията за защита на личните данни. КЗЛД сезирали Областната дирекция на МВР, прокуратурата и Община Пловдив за сигнала и предприели проверка.

След повече от 3-годишно протакване на делото поради ред причини, пловдивският Административен съд реши, че някои от камерите трябва да бъдат препозиционирани по такъв начин, че да не обхващат улицата и съседния имот, а да бъдат насочени към мястото, където живее възрастната роднина на собствениците. Освен това, мъжът и жената са осъдени и да заплатят на Комисията за защита на личните данни, по 100 лева, представляващи юрисконсултско възнаграждение.

Тоест, ако се чудите дали е позволено да си сложите камери в частен имот, ако в периметъра им на заснемане попадат общински пространства и чуждо имущество, отговорът е - категорично не. На практика, никой няма право да постави под наблюдение паркинга пред дома си, гаража си и входовете, ако не е сключил договор с охранителна фирма, която да е регистрирана като оператор на лични данни. Другият вариант е самото домакинство да бъде регистрирано като оператор лични данни, за да има възможност да извършва видеонаблюдение. 

Снимка: Илюстративна