Делата, свързани с трафик на наркотици, са най-много към момента, или поне това сочат данните от доклада, представен от главния прокурор Иван Гешев пред Народното събрание. По-рано днес той отчете дейността на прокуратурата за периода от 1 януари до 31 август пред депутатите. От данните стана ясно, че през първите 8 месеца на 2020 година прокуратурите в страната са разследвали 9 317 случая на трафик на наркотици. Повече от половината дела са били образувани именно през този период - 5 105. 

През първите осем месеца от годината прокурорите са образували 122 досъдебни производства по данни за организирана престъпност. Общо наблюдаваните са били 701. 2 282 са делата за корупция, от които - 525 са новообразувани. За злоупотреби с евросредства броят е 387, а за данъчни престъпления - 3 955, от които - 1 046 нови.

Прокуратурата работи и по 225 дела за трафик на хора. 62 от тях са били образувани до месец август. Сравнително малко са делата, свързани с полицейски тормоз - едва 5 новобразувани производства за първото осеммесечие. Общо се работи по 15 дела за насилие от страна на служители на МВР. Общо 80 пък са делата за тормоз от страна на надзирателите в затворите. 

93% от преписките, образувани до момента, са решени, сочат още данните от доклада. По този показател пловдивските апелативни прокурори са най-натоварени в страната. Средно един обвинител е наблюдавал 195.7 преписки през посочения период. 

Обвинителите от Окръжна прокуратура - Пловдив са на осмо място в страната по натовареност, що се отнася до водени досъдебни производства. Всеки от тях е наблюдавал средно по 39.6 дела за осеммесечието. Натовареността е най-висока Софийска градска прокуратура- 51.1, при средно за окръжните прокуратури 36.2 досъдебни производства. На последно място в статистиката са Военно-окръжните прокуратури в София, Пловдив и Сливен, където един прокурор води между 13.3 и 11.8 дела. Пловдивските следователи пък са шестите най-натоварени в страната, като всеки от тях разследва по 28.9 дела. 

Данните за цялата страна сочат, че до август месец са приключени 67 082 досъдебни производства, като 99.7% от тях са завършили в законоустановения срок. За съжаление, не са били разкрити извършителите по други 20 562 дела. 

Повдигнати са обвинения срещу общо 11 489 лица, а осъдените до месец август са 17 143. Оправдани от съдилищата в страната са 338 души. В пловдивските Окръжна и Военно-окръжна прокуратура на всеки прокурор се падат по 0.2 оправдателни присъди, като показателят е равен на средния за страната. 

Пловдивските магистрати се оказват и едни от най-ефективните по отношение на брой решени досъдебни производства. Стойността е 14.6 за всеки прокурор от ОП - Пловдив, което е поставя на шесто място в страната. Първенец в това отношение е Сливенската окръжна прокуратура. Обвинителите от Пловдив и Сливен са внесли и най-много актове в съда. 

Пловдивската Военно-окръжна прокуратура пък е първа по отношение на решени досъдебни производства. 54.7% от всички образувани производства са били решени в гореспоменатия период. Окръжна прокуратура - Пловдив изостава на 14-то място в страната по този показател, като процентът на решените дела там е 36.8%. Сравнително малко на брой са и върнатите от съда дела. Средно на всеки районен прокурор под тепетата се пада по едно върнато дело, а на окръжен - по 0.4.

Снимка: Архив