„Ако гледаме аритметично на количествените сметки, това наистина е ужасяващо, на ако сме свидетели на нещо хубаво, то всички може да спечелим”, тази фраза принадлежи на зам.-кмета по устройство на територията арх. Невена Балчева на днешния дебат за ПУП-а на бившия завод на Кока-кола.  Според арх. Балчева на мястото може да изникне хубава сграда със зелени площи и високотехнологичен парк.

С други думи надеждите за нещо добро за пореден път изпреварват страховете за нещо ужасяващо. За съжаление, през последните 20 години, с надежда за нещо добро се дадоха редица имоти, други се презастроиха, а трети предстоят да бъдат залети с бетон.

Днешните дебати продължиха над 2 часа за терена, където може да изникне поредното бетонно чудовище, а абсолютно всички бяха съгласни, че това не може да продължава така в Пловдив. Строителните показателите на имота от 48 декара бяха намалени с около 25%, но въпреки това последната дума за това ще има съда.

С бурни дебати намалиха застрояването на парцела на Кока - Кола в ПловдивДебатите по предложението продължиха повече от 2 часа

Нямаше политическа група днес, която да не бе съгласна, че презастрояването става все по-голяма проблем, а решения през предишните години и мандати, костват огромните жилищни мастодонти.  Иначе казано всички гледат в една посока, но за пореден път се видя, че все още не могат да тръгнат заедно по нея. 

Гл. архитект Димитър Ахрянов на няколко пъти каза, че Община Пловдив се опитва да намали до максимум устройствените показатели на различните зони в града, за да не стига да подобен тип строителство. Той дори изтъкна, че вече има случаи, в които Общината е загубила дела в съда заради техни намеси в устройствените показатели на частни терени.

Според  кметът Здравко Димитров сблъсъкът днес е бил между целесъобразност на решението и законосъобразността му, но истината е, че това бе дебат, който е твърде закъснял в годините. До приемането на новия Общ устройствен план, който може и да е след година, а и повече, всеки инвеститор може да „пипа” устройствените показатели на определени зони. Причината е разминаване между ОУП и решения на Общинския съвет от 2007 година. Тогава бащиците на града са приели ОУП, но не и устройствените му показатели . Това означава, че много от зоните в града са препратени към Наредба 7, която позволява голямо завишаване на застрояването в определени спорни зони.

Докато този разрез между нормативните актове не се оправи, то подходът на арх. Балчева и властта трябва да се промени, а именно да очакваме нещо ужасяващо, пък ако се случи нещо положително – би било добре.

Целта на изпълнителната власт не е само да гледа законосъобразността на решенията и да чертае схеми кое къде трябва да се сложи и колко голямо да е то.  Тя трябва да защитава обществените интереси, но не като влиза всеки път в челен сблъсък с частния интерес, каквото теза без изтъкната днес.  Властта трябва да приобщи строителите към процеса на изграждането на визията на града, да възпитава.

Презастрояването погубва най- ценните активи на Пловдив - идентичността и спокойствиетоАгенции рекламират 9-етажни билдинги като "малки сгради"

Повечето строителни предприемачи в Пловдив изчисляват единствено бъдещата си печалба на база на РЗП. Този подход обаче причини твърде много проблеми на града, а и косвено на самите инвеститори. Чудовищното голямо строителство на един терен, не само, че не гарантира голяма печалба, а понякога е точно обратното. Когато арх. Балчева днес говори за това, че ЕСУТ е от над 20 специалисти в строителството, то тяхната функция не трябва да се изчерпва само в одобряването на ПУП-ове и строителни разрешения, а да помага на инвеститорите да взимат най-добрите решения и за частния интерес и за града. Да се намери балансът.

По време на днешните дебати кметът Здравко Димитров каза, че ризата на Пловдив е тясна и общините „Марица” и „Родопи” трябва да се присъединят към града. Той дори поиска помощ от съветниците това да се случи.  

Ако искаме Пловдив да се разшири не може да казваме – трябват ни „Марица” и „Родопи”, защото нямаме терени за застрояване.  За да се случи това въпросът, на който трябва да се отговори е, с какво ще се направи животът на  хората от тези общини по-добър от сегашния. Ако е просто да се разширят строителните граници, то това начинание е обречено на провал.

Ще се допусне ли поредния мастодонт в Пловдив? Пак гласуват ПУП-а за застрояване на бившия завод на Кока-КолаАрх. Невена Балчева гази и стария, и новия Общ устройствен план с предложението