Областна управа е рестартирала проекта за снабдяването на Пловдив и региона с чиста планинска вода от каскада „Доспат – Въча”.  Тя отново е с прогнозна цена от 350 000 лева, а оферти ще събират в следващия месец.  Това е трети опит да се намери компания, която да направи основата на дългоочаквания проект, а именно предпроектните проучвания. Преди нова година областният управител прекрати поръчката, тъй като само  една фирма бе с изрядни документи.

Четирите компании бяха „Аквапартньор” ЕООД, „Рутекс” ООД,  „Стройинвестконсулт” ООД и Обединение „ВС Въча 2019”. Само последната обаче бе допусната.

Областният управител обясни, че е прекратил поръчката, тъй като е искал реална конкуренция и даване на работещи решения за проекта.  Тогава Димитров каза, че е поканил фирмите участници и за следващата процедура, която сега бе пусната.

„ Виждаме, че състоянието на питейната вода непрекъснато се влошава. Самото изпълнение не е толкова трудно, тъй като водата ще идва по гравитачен път.  Отделно проектът е много олекотен -  от 35 км сме го намалили на 18 км.  Лично съм го минавал пеша цялото трасе с джипиес система, което показа, че тръбите ще минават по сервитута на сегашния напоителен канал“, каза губернаторът.

Чиста планинска вода ще потече от чешмите в Пловдив, правят 18-километрово трасе от ВъчаОбластна управа ще рестартира обществената поръчка за каскада „Доспат-Въча“