„Уверен съм, че пловдивчани и жителите на областта ще имат чиста планинска вода в домовете си! Щом древните римляни са го направили, защо ние да се затрудним“,заяви областният управител Здравко Димитров пред TrafficNews.bg по повод един от най- дългоочакваните проекти на Пловдив . От години се говори за снабдяване с чиста планинска вода от каскада „Доспат – Въча”, като Областна управа пусна и обществена поръчка за извършване на предпроектни проучвания. 

Поръчката обаче бе прекратена, защото само една фирма бе с изрядни документи. Четирите компании бяха „Аквапартньор” ЕООД, „Рутекс” ООД,  „Стройинвестконсулт” ООД и Обединение „ВС Въча 2019”. Само последната обаче бе допусната.

Областният управител обясни, че е прекратил поръчката, тъй като е искал реална конкуренция и даване на работещи решения за проекта. Това е втора процедура, която се пуска от администрацията, като първата също бе прекратена.

Димитров каза, че е поканил фирмите участници и за следващата процедура, като очаква до края на годината тя да стартира.

„ Виждаме, че състоянието на питейната вода непрекъснато се влошава. Самото изпълнение не е толкова трудно, тъй като водата ще идва по гравитачен път.  Отделно проектът е много олекотен -  от 35 км сме го намалили на 18 км.  Лично съм го минавал пеша цялото трасе с джипиес система, което показа, че тръбите ще минават по сервитута на сегашния напоителен канал“, каза губернаторът.

Проектът за снабдяването на Пловдив с чиста планинска вода от Въча отново забуксуваОбластна администрация прекрати обществената поръчка, фирмите не отговаряли на условията