Темата за Панаира и скандалните сделки на общината от последното десетилетие отново излезе на преден план в Общинския съвет под тепета. По традиция тези теми се вадят преди всеки един вот,  като и днес общинарите не направиха изключение.

Преди сесията бе потушен друг скандал за уволнението на д-р Галина Карауланова от МБАЛ „Св. Мина”, като точката бе просто отменена. Сиреч, гласувана на някоя от другите сесии на общинския съвет.

По същество работата на общинските съветници започна с точката на Спас Гърневски за доклада му за Панаира и дейността на Пълдин Туринвест. Той поиска 1 час, за  да изнесе доклада си пред своите колеги, а след това да го разпраща министър-председателя Бойко Борисов, министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, главния прокурор Сотир Цацаров, ДАНС, ГДБОП, НАП и други.

Горещият картоф за сделката на Панаира разбуди духовете в местния парламент и започна здраво джафкане по темата за колко страшни са БСП, ако дойдат на власт, колко е направил Бойко Борисов и битката за президент. Заучените фрази от двата лагера продължиха повече от 40 минути и се наложи Алескандър Сиди да ги успокои с шега.

„Аз като представител на еврейската общност тук, ще ви напомня, че всички плащаме Синя зона и да започнем нещата по същество”, заяви съветника от Патриотичния фронт.

 Така Гърневски започна своя доклад за панаира, който започна от създаването на дружеството до наши дни.

Община Пловдив е апортирала терени от 92 дка в атрактивни зони на града и 263 декара на входа на Пловдив в Пълдин Туринвест. Сред тях са 6 дка в Стария град, 19 дка около Панаира, 18 дка около Санкт Петербург, 36 дка на Цариградско шосе.

По думите на Гърневски и до ден днешен Акварпака зад Санкт Петербург е незаконно построен, а всички имоти, които е вкарала Общината са на стойност между  150 и 170 милиона.

Бившият кмет изтъкна, че  полицията няколко пъти е била несъгласна с всички сделки направени през годините, но то Съда не са видели нарушение. Общинските съветници приеха с 39 гласа  без против и въздържали се доклада на Гърневски, който ще бъде разпратен до всички институции в страната.

Благовест Андонов, TrafficNews.bg