Младият пловдивски адвокат Тодор Рогошев хвърли ръкавицата на журналиста Явор Дачков, който в пост във ФБ защити действията на Русия и Владимир Путин. "Путин е политик - легалист. Движи се изцяло в рамката на международното право. Често е критикуван от своите за това, защото не е като американците, които го нарушават непрекъснато, но не им пука. Днешната операция на Русия по нищо не се различава от израелските атаки над Палестина, когато Палестина изстреля ракети по Израел. Тя е антитерористична. Умните и красивите така и не разбраха, че на 24 феврурари започна Специална военна операция на територията на Украйна. Янев, който не беше още политик им го каза като военен. Не чуха и Путин преди няколко месеца, когато заяви, че Русия още не е започнала." Постът продължава в същия дух и завършва със следното предупреждение : "Вчерашното споменаване във видеоклип с Путин на България не е случайно изпуснато, независимо каква е истината за този камион. Ние сами се подложихме като поле за експерименти за изпитание в двете посоки и това никак не е добре. Ако има някакви политици с акъл в тази страна е добре да се опитат да намалят щетите. Как - не е наша работа, а тяхна. Затова сме ги избрали."
 
Адв. Рогошев кани на дебат Дачков, в който той да подкрепи тезата си с доказателства. Ето и неговото отворено писмо до журналиста: 
 
Уважаеми г-н Дачков,
 
В отговор, на написаното от Вас излеяние за това как Русия спазва международното право искам да Ви поканя на дебат, който да се излъчва на живо онлайн, на 4 очи, между мен и Вас, в който да докажете тезата си, да я подкрепите с източници и да защитите авторитета си.
Ще Ви дам преднина и ще Ви кажа трите си основни аргумента, че руската "специална военна операция" е в разрез с международното право:
1. Уставът на ООН в чл. 2(4) забранява всяка употреба на сила срещу територията на друга държава, нейната политическа независимост или по друг начин несъвместима с целите на ООН. Няма значение дали го наричате "специална военна операция" или "война". Дори напротив, ако проследите развитието на jus ad bellum, ще забележите, че съвсем съзнателно авторите на Устава избягват да категоризират война, агресия и т.н., а вместо това включват всеобхватното "употреба на сила".
2. Твърденията на Русия, че прави това за да спре и предотврати украинския геноцид в Донбас не е основание предвидено в Устава на ООН за употреба на сила. Институт на хуманитарна интервенция няма в международното право. Освен това, твърдението е обвинение в тежко нарушение на международното право, което изисква особено висока тежест на доказване. Няма нито един независим експертен орган или организация, която да е потвърдила тези твърдения.
3. Русия не може да се позовава на правото си на индивидуална или колективна самоотбрана по чл. 51 от Устава на ООН. Русия не е била жертва на въоръжено нападение, не е имало осезаема линия на поведение, която да показва неизбежността на подобно нападение и не може да се притече на помощ на несъществуващи държави.
Това са моите опорни точки. Давам Ви 48 часа да приемете или откажете този дебат. В случай, че го приемете, ще се погрижа да се изпълни в най-кратък срок. А отказът Ви ще го приема като отказ от тезата Ви.
 
С уважение,
Тодор Рогошев
 
Часове след публикацията, Явор Дачков изтри поста си. Не обаче и преди да бъде препечатан от проруските издания в България.