Кметът на Пловдив Иван Тотев се сдоби със сериозни обвинения дни преди кабинетът „Борисов 2” да отиде в небитието. От СГП кратко и точно посочиха за какво е обвинен градоначалникът – длъжностни престъпления, с които той е набавил облага за 1 000 000 лева на фирмата строител на зоопарка под тепетата.

Освен няколко стандартни изречения цялостна позиция на Община Пловдив и кмета нямаше. Позиция не дойде и от ГЕРБ на жълтите павета за обвиненията срещу техния пловдивски кадър от софийските прокурори.

Пловдивските гербери обаче подеха тезата, която досега се ползваше от реформаторите заради множеството обвинения, с които се сдобиха техните министри – предизборно „опраскване”.

Вчера с обвинения се сдоби и издателят на „Капитал” Иво Прокопиев, а неговата медия излезе със защитна теза и на пловдивския кмет в същия ред на мисли. Последва лавина от споделяния в социалните мрежи на „капиталския” материал от страна на местните функционери на ГЕРБ.

Тук обаче приликите свършват.  За разлика от Иван Тотев, Прокопиев излезе с пространна позиция за обвиненията срещу него. Той съвсем директно си заяви, че обвиненията срещу него са скалъпени, а зад физическия изпълнител Цацаров стоят Пеевски и Бойко Борисов.

Т.е. ако следим последователността на тезата на мозъка на кръга „Капитал”, то зад предизборното „опраскване” стои и Бойко Борисов. Друг важен факт, който не трябва да се омаловажава, че всички бивши и настоящи министри, които се сдобиха с обвинение в последния месец, не са част от ГЕРБ към днешна дата.

С други думи, ако предизборното „опраскване” на реформатори и други е започнало в комбина между ГЕРБ и ДПС, защо им е да налетят „приятелски” и на пловдивския кмет?

Отговорът на този въпрос може да се потърси назад във времето. Само преди няколко месеца централните новинарски емисии излязоха с първа новина – „Пловдивският кмет се опълчи на Бойко Борисов”. Това бе във връзка с Онкодиспансера и намесата на премиера, за да бъде освободен д-р Красимир Вальов. След като пък последният си подаде оставката, пловдивският кмет заяви – „Пловдив не е феодално владение, което да се управлява дистанционно от София”, както и „Как щяхме да гласуваме за оставката на д-р Вальов, няма да разберете никога”.

Още тогава прогнозирахме, че тази тема ще има развитие, а дали обвиненията и случаят с Онкото имат общо? „Никога няма да разберем”, но може да се досетим при развитието на този случай.

Обвиненията

Безспорно има нещо гнило и в обвиненията срещу пловдивския кмет, освен ако от прокуратурата не са спестили значителна информация. Всички документи около зоопарка са ясни повече от година и половина. След като пловдивската прокуратура отказа да образува досъдебно производство, те стигнаха до Върховна касационна прокуратура.

Оттам изписаха 10 страници с нарушения около строителството на зоопарка, но никъде нямаше констатация с колко средства е ощетена Община Пловдив при строителството на зоопарка. И няма как, тъй като едно от основните нарушения, констатирани от върховния прокурор, е, че строителството е започнало без количествено-стойностни сметки. Т.е. как СГП е определила цифрата от 1 милион? Или в действителност прокурорите имат коз, който не разкриват, или просто са се опитали да налучкат.

Строителството на зоопарка под тепетата бе форсирано, със сигурност, но за самите обвинения може да се каже същото. Причината е, че за изключително кратко време софийските прокурори сториха нещо, което пловдивски не посмяха повече от година. Друг важен момент обаче е, че  разследването на зоопарка от СГП е одобрено от Цацаров, а не е инициирано от него. Но за това все още няма официална позиция по обвинението, поради което може да се определи като „догадки”.

Форсирането на обвиненията срещу кмета може да се дължат на три причини – следствените органи са успели да открият чудовищни нарушения, предизборно „опраскване” или повеля от най-високо ниво.

С оглед на скоростта, с която действат от СГП, то може да очакваме и бързо развитие на обвиненията срещу пловдивския кмет. При подобна скорост обаче прозират и първоначалните намерения, с които е стартирала кампанията. С оглед, че парламентарните избори са на хоризонта, то със сигурност може да очакваме истината да излезе далеч по-скоро от тях.