„Ние не сме за постове във властта, колкото и да ни критикувате. За това искам да се обърна към младите колеги – постовете не са власт, пари и коли, а лостове за промяна, като ние ги държим в момента”, заяви вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова вчера по време на обсъждането за освобождаването на Никола Минчев като председател на Народното събрание.

По време на твърдението за „БСП и постовете” на Нинова, част от залата избухна в смях, а не липсваха и иронични подхвърляния. За никого не е тайна, че в момента социалистите кадруват във всички държавни фирми под опеката на техните министерства. Често на постовете се слагат хора, които нямат опита в съответната област, но техните добродетели са, че са близки до върхушката в БСП.

Поредният пример е „топ” сделката, която издействаха социалистите за прехвърляне на 1,1 млрд. лева към скромната държавна фирма „Врана” ЕАД. Нейната цел е да изкупи зърно и провизии, с които да се напълни държавния резерв.

TrafficNews  вече писа, че за един от членовете на Съвета на директорите се готви доц. Георги Йорданов. Най-близкият до Нинова пловдивски социалист е зъботехник и бивш зам.-министър на здравеопазването, но за малко да скочи с апломб в селското стопанство. В крайна сметка медикът е заявил, че се отказва от това свое намерение преди да бъде назначен.

Как кадрува БСП? Вкарват медика доц. Йорданов във „Врана” ЕАД с 1 млрд. лева за зърноБившият зам.-министър на здравеопазването ще се окаже и експерт по селско стопанство

Негов заместник обаче  бързо е намерен. Това е младият социалист Ленко Петканин. С решение от 9 юни министърът на земеделието Иван Иванов е освободил Павел Терзиев като член на Съвета на „Врана” ЕАД, както е прекратен и договорът му за управление. Вместо него е временно е назначен Ленко Петканин до провеждането на конкурс. На него е поверено и управлението на държавната фирма.

Кой е Ленко Петканин?

36-годишният социалист бе втори в листата на БСП на последните избори от 24 МИР, като е председател на социалистите в район „Сердика”. За негов ментор се води Емилия Масларова,  а името му нашумя в няколко скандала във вътрешните битки при социалистите.  В правителството на Пламен Орешарски той е бил председател на Съвета на директорите в друга апетитна държавна фирма – „Студентски столове и общежития” към МОН, която реализира оборот от 15 млн. лева годишно.

През 2019 година името на Петканин лъсна в списъка „Къщи за тъщи”, когато гръмна скандал с изграждането на къщи за гости, които не се ползват по предназначения, но са финансирани от ДФ „Земеделие”.  В списъка социалистът влезе с фирмата си  „Огняново Спа Рисорт 2012 – Ленко Петканин“  в село Огняново. Той е усвоил  333 932,52 лв. за изграждане на къща за гости, за развитие на интегриран селски туризъм, кафе-аперитив и спа център.

След проверките Ленко Петканин влезе в списъка на собствениците на такива къщи, които трябва да връщат 100% от получените средства от субсидията -  или 333 932,52 лв.

Къщата за гости на Петканин: 

Какво се случва с „Врана” ЕАД?

Все още в Търговския регистър не са отразени промените, направени от принципала в лицето на Земеделското министерство.

Агенцията по вписванията пък засега дава отказ за увеличение на капитала на "Врана" ЕАД и пита защо сумата от 1.1 мрлд. лв. не е по сметка на споменатата фирмата-купувач, която ще прави сделките от името на държавата, а е в сметка на Министерство на земеделието. От ведомството контрират, че фирмата е 100% собственост на министерството. И към днешна дата  търговският регистър иска доказателства, че средствата са внесени в сметка на "Врана".

Капиталът на дружеството е 3 млн. лева. Според декларацията, пусната до НАП, приходите от оперативна дейност  на държавната фирма през 2020 г. са на стойност 1,7 млн. лв. , а разходите малко над 1 млн. лв. Счетоводната печалба е на стойност 632 000 лева.

В края на март от Министерството на земеделието решиха, че  държавното дружество „Врана“ЕАД ще замени „Сортови семена – Елит“ЕООД в изкупуването на зърно за държавния резерв.  Така бяха гласувани 1,1 млрд. лева, с които да се напълни държавният резерв, като трябва да се осигурят запаси от 700 000 тона хлебна пшеница, 450 000 тона фуражна пшеница, 500 000 царевица и 325 000 тона слънчоглед или общо 1 525 000 000 тона зърно.