Как БСП формира своята кадрова политика? Корнелия Нинова неведнъж е изтъквала, че при социалистите има огромен експертен потенциал, най-вече в социалната политика, здравеопазването,  селското стопанство и икономиката. Логиката е всички тези експерти в дадените области да намерят своите места в съответните ресори, от които разбират.

Готвено назначение в една от държавните фирми под опеката на Министерството на земеделието от квотата на БСП, обаче обръща тази парадигма за кадровата политика.

TrafficNews научи, че в момента се завършва процедурата за назначаването на доц. Георги Йорданов в Съвета на директорите на „Врана” ЕАД.  Доц. Йорданов е едно от най-разпознаваемите лица при социалистите и един от последните верни хора на Корнелия Нинова в Пловдив.  

Той стартира в това правителство като зам.-министър на здравеопазването, като му бяха поверени едни от най-тежките ресори, включително и бюджетирането в сектора.  В началото на март доц. Йорданов обаче бе освободен от поста си без мотиви. Такива не бяха дадени нито от правителството, нито от БСП.  В последствие спря да се говори по темата, а през това време се е търсил нов пристан за доц. Йорданов в управлението на страната.

Първата свидна жертва на БСП в коалицията се оказа човекът на Нинова в ПловдивКадруване е в основната на смяната доц. Георги Йорданов, който бе махнат без много шум

Тъй като в здравеопазването не му се е намерило място, той скача в съвсем различен сектор – в селското стопанство. Така отговорът на въпроса е, че БСП не търси хора според постовете, а търси постове за хората, които има.

Къде се готви да седне доц. Георги Йорданов?

„Врана” ЕАД е едно от фирмите, чийто едноличен собственик на капитала е Министерството на земеделието и храните. Съветът на директорите е от трима души –Гани Митев, Владимир Михалчев и Павел Терзиев, чийто мандат е до 2026 година. Последният е и изпълнителен директор на фирмата.  Управлението на компанията бе променено през юли миналата година, докато бе служебният кабинет.

Фирмата с занимава с търговия на земеделска и животинска продукция, както и млечни продукти. Капиталът на дружеството е 3 млн. лева. Според декларацията, пусната до НАП, приходите от оперативна дейност  на държавната фирма през 2020 г. са на стойност 1,7 млн. лв. , а разходите малко над 1 млн. лв. Счетоводната печалба е на стойност 632 000 лева.

В края на март от Министерството на земеделието решиха, че  държавното дружество „Врана“ЕАД ще замени „Сортови семена – Елит“ЕООД в изкупуването на зърно за държавния резерв.  Така бяха гласувани 1,1 млрд. лева, с които да се напълни държавният резерв, като трябва да се осигурят запаси от 700 000 тона хлебна пшеница, 450 000 тона фуражна пшеница, 500 000 царевица и 325 000 тона слънчоглед или общо 1 525 000 000 тона зърно.

Кариерата на доц. Йорданов

Доц.  Георги Йорданов досега не излизал от сектор Здравеопазване. Той е доцент по дентална медицина, като има и диплома по здравен мениджмънт. Той бе  общински съветник, а след това и народен представител от БСП.

През годините Йорданов оглавяваше няколко лечебни заведения в Пловдив – общинската МБАЛ „Св. Мина”, а след това и  държавната Окръжна болница. И двете лечебни заведения бяха пред фалит няколко години след неговото управление.Съпругата на Йорданов е собственик на 7 аптеки в Пловдив.

В началото на 2021-а след разследване, гръмна скандал, че  дъщеря му и кадър на БСП Десислава Йорданова  е с фалшива диплома за висше образование. Тя бе общински съветник в миналия мандат, както и председател на партийната организация на„Западен” в Пловдив.