През последните седмици станахме свидетели на етническо напрежение в цялата страна. Въпреки че всеки се опитваше да определя инцидентите в Асеновград, Бяла, Карлово и други населени места като „криминални” и „битови”, и за малките деца бе ясно, че напрежението се въртеше около циганския етнос.

Е, във Фейсбук бе разказана една по-различна история. Жена е станала свидетел на нещо, което ни показва, че не винаги трябва да генерализираме и да слагаме всички под общ знаменател. Ето я и нея:

„Днес, в деня на рождението на Васил Левски(б.а. 18 юли), чакам на площада пред кметствато в Градец микробусче на Еконт, за да си получа една пратка.

С мен чакат и няколко типични градечани, от циганската махала. Едната дама си беше поръчала мобилен телефон от Емаг, друг нещо си на промоция, но очите ми щяха да изхвръкнат, когато видях младежът пред мен да разопакова своята поръчка и да я пробва. Очаквах да си е купил я черен потник на Armany, я спинър, я нещо модно и лъскаво за любимата, а той - фланелка с образа на Васил Левски! Премери я, плати я и горд закрачи към къщата си. В циганската махала.”

Дали младежът е фен на футболния отбор, носещ името на Апостола, дали има други мотиви за на вид странната покупка – няма как да знаем. Но фактът е, че момчето е нямало търпение да сложи облика на Левски на гърдите си. А точно в този момент е хубаво и да си спомним думите на Големия българин:

„Ще имаме едно знаме, на което ще пише: "Свята и чиста република"…В нашата България не ще бъде така, както е сега в Турско. В нея всички народи ще живеят под едни чисти и свети закони... и за турчина, и за евреина и пр., каквито и да са, за всички еднакво ще е... „