Предговор

  Уважаеми Родители,

Първо искам да благодаря на системата, в която получих основно и средно образование. Бях последен випуск по така наречената „стара програма” преди Перестройката. Това ми помогна да не плащам за частни уроци по български и математика в качеството си на родител. 

В първи клас ми се наложи да обяснявам, че ако на едно дърво има 5 птички и край него мине един ловец и застреля 2, то на дървото няма да останат 3 птички, но щом е математика значи ще останат  три. През втория срок  госпожата  ме извика след часовете, за да ми обясни, че относно домашната за звука „дз”, в която детето е написало „Няма дума „дзъркам”, г-жо П.”,  тя била длъжна да си предаде звука „дз”. По-нататък през годините се наложи да успокоявам някои закостенели духове в училище, защото детето казало, че ценностите, в баснята „Маймуната и рибарите” не се изповядват от съвременното общество… Случки много, та за това се стигна и до този наръчник.

Приятно и ползотворно четене.   

Първо: Спрете да обвинявате детето! (То е последният виновен за ситуацията)

Второ:  Запомнете, че де факто това кандидатстване не е задължително! Оказа се, че доста хора бъркат "матури" с "кандидатстване след 7-ми клас". Първото е абсолютно задължително за всички седмокласници, а второто е по желание (най-вече на родителите). 

Трето: Научете, че след като детето не е решило вторият модул, това не означава, че няма да завърши и няма да има къде учи. Пълно е с общообразователни училища, в които има непрофилирани паралелки и там са учили много преуспели хора.

Четвърто: Спрете да ревете пред близки и познати колко пари сте дали за частни уроци, а насреща –нищо! Повярвайте, че синчето или дъщерята, пък най-малко са искали да си харчите парите имено за това.

Пето: Стегнете се и проверете в кои училища има общообразователни паралелки и като си получи отрочето свидетелството за 7 клас, отидете и подайте заявление в избраното училище. От там пътищата са два - или продължава така, или кандидатства по успех след 8 клас в профилираните паралелки и професионалните гимназии.

Послеслов

Специално за родителите от Пловдив, които след излизането на резултатите ни отправиха десетки запитвания какво да правят, прилагаме и пълен списък на средните общообразователни училища в града в които могат да запишат децата си. Същите фигурират и в книжките, закупени от вашите деца от РИО на МОН срещу 4 лева.

Избирайте:

  1. СОУ „Свети Свети Кирил и Методий“
  2. СОУ „Любен Каравелов“
  3. СОУ „Свети Константин – Кирил Философ“
  4. СОУ „Димитър Матевски“
  5. СОУ „Свети Софроний Врачански“
  6. СОУ „Св.Паисий Хилендарски“
  7. СОУ „Свети Патриарх Евтимий“
  8. СОУ „Найден Геров“
  9. СОУ „Никола Йонков Вапцаров“
  10. СОУ „Пейо Крачолов Яворов“
  11. СОУ „Свети Седмочисленици“
  12. СОУ „Цар Симеон Велики“
  13. СОУ „Симон Боливар“
  14. СОУ „Христо Груев Данов“
  15. СОУ „Братя Миладинови“
  16. СОУ „Константин Величков“
  17.      СОУ „Черноризец Храбър“.

П.П. Спрете да четете анализите на МОН за дереджето на образованието и прекарвайте повече време в общуване с децата си.

Още новини четете ТУК

Таня Грозданова, TrafficNews.bg