Главното мюфтийство на мюсюлманското изповедание у нас отказа да коментира казуса по обрата с дълговете му, които няма да бъдат опростени, а само разсрочени.

„Висшият мюсюлмански съвет взе решение да не коментира в публичното пространство казусът с Новия закон за вероизповеданията между първо и второ четене. След като бъде взето окончателно решение, ще дадем пресконференция, на която ще изкажем позицията си”, заяви гл. секретар на Главно мюфтийство Джелал Фаик пред TrafficNews.bg.  Преди заседанието на парламента, Фаик заяви, че  Главно мюфтийство е единствената превенция срещу навлизането на радикални елементи в България, а сега са „трудни времена” за вероизповеданието.

Очаква се на второ четене депутатите да вземат окончателно решение от дълга за 8 109 000 лв. Припомняме, че след скандала от ГЕРБ, обявиха, че ще внесат поправки в приетия вече на първо четене Закон за вероизповеданията, с които да отпадне елемента "опрощавана на дългове" на религиите.

Темата със заличаването на дълговете предизвика широк обществен отзвук, след като се оказа, че по-голямата част от парите са на Мюфтийството. От близо 8,2 млн. лева – 7,4 милиона се оказаха на мюсюлманската общност, а едва 800 хил. на Светия синод.

В същото време все още има висящи дела между  общини в България и Мюфтийството за редица имоти, които вероизповеданието определя като вакъфски . Експертът по вероизповеданията Николай Панков заяви, че Главно мюфтийство разполага с 4700 имота, а приходите от тях са милиони.

Очаквайте – какви спорове имат общините с Мюфтийството за собствеността на различни имоти у нас.

ГЕРБ се извъртя за дълговете на Мюфтийството: Отсрочка, а не амнистия !Властта внася спешни промени в приетия на първо четене Закон за вероизповеданията